Belföld

2012.04.16. 18:16

A hivatásos képviselőségről és az országgyűlési őrségről döntött a parlament (videó)

A határozathozatalok során a Ház elfogadta az új országgyűlési törvényt, és kimondták azt is, hogy december 18-a a nemzetiségek napja lesz.

MTI

Elfogadta a Ház az országgyűlési törvényt: új posztok a parlamentben

Elfogadta a parlament az új országgyűlési törvényt, amely alapján év végéig meg kell választani a háznagyot, aki a házelnök politikai helyettese lesz, és ki kell nevezni a főigazgatót, aki pedig az Országgyűlés Hivatalát vezeti majd.

A képviselők 255 igen és 70 nem szavazattal fogadták el a Fidesz és a KDNP kezdeményezte előterjesztés minősített többséget igénylő rendelkezéseit; a törvény újraszabályozza egyebek mellett az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és javadalmazását.

Rendelkezik a jogszabály a parlamenti bizottságok működési rendjéről is. Újdonság, hogy létrejön a nemzetiségeket képviselő bizottság, amelynek tagjai a nemzetiségi listáról mandátumot szerző képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók lesznek.

Létrejön az Országgyűlési Őrség, erősebb fegyelmi jogkört kap a házelnök

A parlament döntése értelmében 2013. január 1-jén létrejön az Országgyűlési Őrség, a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv.

Az új országgyűlési törvény úgy rendelkezik, hogy az önálló költségvetési szervként működő őrségnek feladata lesz egyebek mellett a házelnök személyi védelme, az Országház és az Országgyűlési Irodaház biztosítása, tűzbiztonsági és protokolláris feladatok ellátása.

A jövőben a korábbiaknál erősebb fegyelmezési jogköre lesz a plenáris ülést levezető elnöknek: ha a képviselő a felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használ, vagy e kifejezés súlyos rendzavaráshoz vezet, a levezető elnök javasolhatja az Országgyűlésnek az érintett politikus kizárását az ülésnap hátralévő részéből, amiről a plénum vita nélkül határoz. Ha a képviselő a parlament ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett, vagy arra hívott fel, az ülést vezető elnök javasolhatja - első alkalommal legfeljebb három napra - a képviselő jogai gyakorlásának felfüggesztését, az ülésnapról való kizárást és vele szemben - maximum egyhavi tiszteletdíjával egyenlő - pénzbírság kiszabását.

Elhalasztják a jövedelemreformot, 2014-től csak a parlamenti munkáért jár pénz a képviselőknek

Jövő év január 1-je helyett csak a következő ciklusban lépnek életbe a parlamenti képviselők javadalmazásának új szabályai. A most 232 ezer forintos tiszteletdíjat a helyettes államtitkárokéval megegyező - jelenleg bruttó 750 ezer forintos - juttatás váltja fel, a bizottsági munkáért viszont nem jár majd pénz. Választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártyát kapnak a képviselők, lakhatási támogatás helyett pedig a parlament hivatala biztosít lakást vagy hotelszobát azoknak, akiknek nincs budapesti ingatlanuk.

A képviselői jövedelemreform elhalasztásáról - a fideszes Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával - azután határozott a parlament, hogy a kormánypárti frakciók megegyeztek erről. Az új javadalmazási szabályok bevezetésének elhalasztását a KDNP kezdeményezte.

Nem alakíthat frakciót a Demokratikus Koalíció

A hétfőn elfogadott házszabály-módosítás értelmében ebben a ciklusban nem alakíthat képviselőcsoportot a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK).

A parlament a kormánypártok támogatásával, 258 igen szavazattal, 70 ellenében fogadta el négy kormánypárti képviselő - köztük a két frakcióvezető, Lázár János és Harrach Péter - javaslatát a házszabály módosításáról. Az új országgyűlési törvény helyett ez tartalmazza a megváltozott frakcióalakítási szabályokat, rögzítve azt is, hogy a DK-hoz tartozó tíz független képviselő nem hozhat létre képviselőcsoportot.

Ötpárti javaslatra nyilvánították a világörökség évévé 2012-t Az Országgyűlés hétfőn ötpárti indítványra - egyhangúlag, 359 igen szavazattal - fogadta el azt a határozati javaslatot, amely a világörökség évévé nyilvánítja 2012-t. A döntés értelmében a parlament arra szólítja fel a kormányt, hogy az ünnepi év megrendezéséhez kérje együttműködésre az érintett társadalmi és szakmai szervezeteket, valamint a világörökségi helyszínek közösségét. Az előterjesztés elfogadását a parlament korelnöke, a fideszes Horváth János, a kereszténydemokrata Pálffy István, a szocialista Pál Béla, a jobbikos Bödecs Barna, továbbá az LMP-frakcióvezetője Jávor Benedek és a független Szili Katalin kezdeményezte. A nemzetiségek napjává jelölték december 18-át A parlament hétfőn határozatban nyilvánította a nemzetiségek napjává december 18-át, a kormány indítványát 362 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a megemlékezés napjának kiválasztását azzal magyarázta, hogy korábban ezen a napon fogadták el az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát. A most elfogadott határozat emlékeztet: az Országgyűlés vállalja, hogy a "magyarsággal e hazában évszázadok óta együtt élő nemzetiségek államalkotó tényezők, társadalmunk politikai közösségének részét képezik, kulturális értékeik Magyarország kultúrájához szervesen kapcsolódnak". A képviselők kijelentik továbbá, hogy Magyarország a "nemzetiségek iránt kinyilvánított felelősségvállalásra figyelemmel" széleskörűen biztosítja a nemzetiségek egyéni és közösségi jogait, a "nemzetiségek sokszínű kultúrájának, szellemi és tárgyi emlékeinek, hagyományainak megőrzése, anyanyelvük ápolása és fejlesztése" pedig az egész nemzet számára pótolhatatlan, védendő értéket jelent.

Elszabadult buldózer és fideszes gömböc a Parlamentben

A hétfői plenáris ülésen a vita a sárgacsekk-adóval kezdődött. Z. Kárpát Dániel elszabadult buldózerhez hasonlította a kormányt a tranzakciós adó miatt, mert a jobbikos képviselő szerint ezzel az adóval minden nehéz sorsú magyar embert terhelnek majd. A kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár pontosította az adókérdést. Cséfalvay szerint a tranzakciós adó jól beilleszthető a kormány elképzeléseibe, hiszen a jövedelmi típusú adózástól a forgalmi típusú adózás felé terelné a rendszert és az adó mértéke minimális, egy ezrelék körüli lenne. Jávor Benedek a „narancssárga szénlobbiról” és a „fideszes gömböcről beszélt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!