Belföld

2012.04.25. 08:03

A kárenyhítési hozzájárulást az MVH határozata alapján kell befizetni

A kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15–ig kell befizetniük a gazdáknak az MVH kárenyhítési lebonyolítási számlájára - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Vas Népe

A termőterület alapján kiszámított pontos összegről az MVH július 15-ig küld hivatalos értesítést a termelőknek.

Az új kárenyhítési törvény alapján a rendszernek automatikusan tagja lesz az a termelő, aki egységes támogatási kérelmet nyújt be az MVH-hoz május 15-ig, és termőföldje meghaladja szőlő-gyümölcs ültetvényeknél az 1 hektárt, szántóföldi zöldségtermelésnél az 5 hektárt, egyéb szántóföldi művelési ágban a 10 hektárt. Az ennél kisebb földterületen gazdálkodó termelő önkéntesen, az egységes kérelemben megtett nyilatkozattal - 3 év folyamatosságot vállalva – csatlakozhat az agrárkár-enyhítési rendszerhez.

A termelőknek a káreseményt be kell jelenteniük a károsodás bekövetkezésétől számított 15 napon belül az illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához. A káresemény időpontja az, amikor a mezőgazdasági kár a növényi kultúránál először érzékelhető. A határidő elmulasztása a kárenyhítő juttatás iránti kérelem elutasításával jár - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!