Belföld

2012.04.17. 16:42

A Költségvetési Tanács elnöke az idő miatt aggódik

A Költségvetési Tanács (KT) elnöke rövid időn belül szóbeli konzultációt kezdeményez a szervezetet érintő törvényi változtatásról, és javaslatait írásban is eljuttatja a döntéshozókhoz, mert az elfogadott törvényi változtatások aránytalanul rövid időt hagynak a tanácsnak a költségvetés végszavazása előtti módosító javaslatok érdemi véleményezésére, vizsgálatára.

MTI

Az Országgyűlés honlapján olvasható szöveg szerint a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény egyik bekezdése úgy módosult, hogy a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatokat az Országgyűlés elnöke a költségvetési törvényjavaslat záró vitáját megelőzően megküldi a Költségvetési Tanácsnak. A tanács a javaslatok kézhezvételétől számított egy napon belül írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét arról, hogy azok megfelelnek-e az államadósság-szabálynak.

Kovács Árpád, a KT elnöke kedden az MTI-nek elmondta: a stabilitási törvényjavaslat változtatása során a Költségvetési Tanács feladatkörével kapcsolatban két területen kívánt a kormányzat változtatásokat végrehajtani, az egyik a stabilitási törvény pénzügyi lépésekkel kapcsolatos szabályaihoz kötődik, míg vannak olyan lépések, amelyek az országgyűlési döntéshozatalt érintik.

Kovács Árpád szerint a módosítás vélhetően azért született, hogy az év végén, az évvégi törvénykezési "hajrában" a költségvetés elfogadása, végszavazása, a különböző tételek változtatása ne húzza el a döntési folyamatot.

A módosítás a KT elnöke szerint nem igazodik a KT munkarendjének realitásához, irreálisan, teljesíthetetlenül rövid időt szab arra, hogy az utolsó pillanatban, a végszavazás előtt beadott módosító javaslatokat érdemben átnézze a testület. Különösen akkor, ha a tanácsnak a változtatásokat illetően aggályai vannak a költségvetési számokkal kapcsolatban, és egyet nem értéséről kívánja tájékoztatni az Országgyűlést - emelte ki Kovács Árpád.

A KT elnöke kifejtette: ebben az esetben ugyanis a részletes indoklást kell benyújtania a tanácsnak a tervezett utolsó módosításokhoz, amit 24 órán belül kell "előállítania a KT-nak". Ha viszont a KT nem emel kifogást, a törvényjavaslat automatikusan mehet tovább, vagyis aszimmetrikus a döntési mechanizmus szempontjából a KT számára rendelkezésre álló idő - húzta alá.

Kovács Árpád elmondta: a tanács tagjaival is átvizsgálták a munkájukra vonatkozó törvényjavaslatot, és ennek alapján fogja megfogalmazni a finomító, pontosító javaslatokat, amelyeket írásban juttat el a döntéshozókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!