Belföld

2012.04.06. 15:21

A Molról jelentett Németh Lászlóné

Benyújtotta a Mol törzsrészvényeinek megvásárlására kötött szerződés teljesüléséről szóló jelentést az Országgyűlésnek pénteken Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

MTI

Az eladó, az OJSC "Surgutneftegas" és a Magyar Állam között tavaly május 24-én jött létre a Mol 22.179.488 "A" sorozatú törzsrészvényének megvásárlására kötött adásvételi szerződés. A jelentés szerint a részvények vételára összesen 1,88 milliárd euró (498,3 milliárd forint) volt. A részvényenkénti vételár tehát 22.467 forint, 265 forintos árfolyammal számolva.

A Mol törzsrészvényeinek megvásárlása miatt szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy intézkedjen a részvények vételárának fedezetéül szolgáló központi költségvetési források biztosításáról, illetve a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges jogszabályi feltételek megteremtéséről.

A részvények devizában teljesítendő, 1,88 milliárd euró vételárát a 2011. évi költségvetési törvény módosításával teremtették meg. A módosítások 2011. június 25. napján léptek hatályba.

A részvények adásvétele 2011. július 6-án zárult le. A Mol törzsrészvények felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja a Magyar Államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket. Az MNV birtokában jelenleg 22.179.547 Mol törzsrészvény van - ami 21,22 százalékos szavazati jogot jelent -, valamint egy szavazat elsőbbségi részvény.

A jelentés szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a Molban 2.721.253 törzsrészvénnyel - 2,6 százalékos szavazati joggal - rendelkezett a tranzakció zárásakor. Ezt figyelembe véve a Magyar Állam által tulajdonolt Mol részvények együttesen 23,82 százalékos szavazati jogot biztosítanak.

A nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés tavaly június 24-i határozatában foglaltak alapján nyújtotta be jelentését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!