Belföld

2012.04.16. 22:01

Április 17. - Mi történt ezen a napon?

Április 17. Rudolf névnapja, az év 108. napja a Gergely-naptár szerint.

Vas Népe

Rudolf germán eredetű, jelentése: dicső farkas. Magyar változata a Rezső. Maros Rudolf Erkel-díjas zeneszerző Kodály Zoltán tanítványa volt, balettzenét, kamaraműveket alkotott, amelyeket Varsóban, Madridban, Londonban és Zürichben is előadtak. Ferenc József császár fiáról, az 1858-ban született Rudolf trónörökösről nevezték el a budapesti VIII. kerületi tisztviselőtelep egyik terét Rezső térnek. A Raul a név francia változata. Raul Wallenberg svéd diplomata, aki több ezer magyar zsidót mentett meg; máig tisztázatlan körülmények között halt meg a Szovjetunióban.

 

Április 17: Szíria függetlenségének ünnepe.

 

Április 17-én történt: 1330-ban Záh Felicián sikertelen merényletet kísérelt meg Károly Róbert magyar király ellen, és a helyszínen megölték. 1521-ben Luther Márton a wormsi birodalmi gyűlésen nem vonta vissza tanait. 1961-ben a CIA által támogatott emigránsok sikertelen partraszállást kíséreltek meg a kubai Disznó-öbölben, hogy megdöntsék Fidel Castro hatalmát Kubában. 1997-ben 350 zarándok halt meg, és több mint 1200 megsebesült a Mekka melletti rögtönzött táborban kitört tűzvészben. 2002-ben az Oszama bin Laden vezette al-Kaida szervezet szóvivője videóüzenetben elismerte, az al-Kaida követte el 2001. szeptember 11-i terrortámadást az Egyesült Államok ellen.

Április 17-én született: 1894-ben Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet politikus, pártfőtitkár, 1918-ban William Holden amerikai színész, 1927-ben Örsi Ferenc író, forgatókönyvíró, leghíresebb műve a filmsorozatban majd regényben is megjelent A Tenkes kapitánya, 1972-ben Jennifer Garner Golden Globe-díjas amerikai filmszínész, 1987-ben Bencsik Tamara énekesnő, a Balkan Express énekesnője.

Április 17-én hunty el: 1711-ben I. József magyar király, német-római császár, 1790-ben Benjamin Franklin amerikai író, tudós, államférfi, 1980-ban Nádasdy Kálmán Kossuth-díjas rendező, színházigazgató, színészpedagógus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!