Belföld

2012.04.06. 13:55

Betiltották a melegfelvonulást

Megdöbbentőnek tartja az Amnesty International jogvédő szervezet, hogy a rendőrség - arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható - megtiltotta a júliusra tervezett Meleg Méltóság Menetét.

MTI

A jogvédő szervezet az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: a tiltó határozat aránytalan és megalapozatlan, nem veszi figyelembe a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek békés gyülekezéshez és szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Ezért a határozat visszavonására szólítják fel a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), emlékeztetve arra, hogy a rendőrség tavalyi hasonló döntését felülbírálta a bíróság.

A közlemény szerint a rendőrség azért nem engedélyezte a menet tervezett útvonalát (amely Városligettől az Andrássy úton át az Alkotmány utcáig vezet), mert más útvonalon nem lehet biztosítani a közlekedést. A jogvédők szerint azonban az útvonalat rendszeresen használják különböző sportrendezvényekre, tüntetésekre, "ahogy az legutóbb egy hatalmas tömeg részvételével, a kormány politikáját támogató felvonulás esetében is történt".

A közlés szerint a július 7-re tervezett menetről a bejelentést a szervezők kedden tették meg, a tiltó rendőrségi határozatot pénteken kapták kézhez, és felülvizsgálati kérelemmel folyamodnak ellene a Fővárosi Törvényszékhez. A tavalyi tiltás után ugyanígy jártak el, és akkor a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát - tették hozzá, megjegyezve, a menet szervezői és résztvevői a sokszínűség tiszteletben tartását, a törvény előtti egyenlőség eszméjét, valamint a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés megakadályozásának üzenetét szeretnék népszerűsíteni. Mint írták, a hatóságok kötelessége, hogy ezt biztonságos körülmények közötti lehetővé tegyék.

Az MTI pénteken megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ott várhatóan később adnak tájékoztatást.

Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi döntést, amely megtiltotta a június 18-ra, a budapesti Hősök tere és az Alkotmány utca közötti útvonalra tervezett Meleg Méltóság Menetét. A bíróság döntése szerint 2010 szeptemberében a BRFK tudomásul vette a melegfelvonulás Hősök tere és Erzsébet tér közötti szakaszát, így azt már nem tilthatja meg. Az Erzsébet tér és az Alkotmány utca közötti szakaszon pedig azért lehet átvonulni, mert a közlekedés a rendezvény ideje alatt más útvonalon is biztosítható, így a rendőrség által megállapított tilalmi ok nem áll fenn. A rendőrség előzőleg azt közölte, hogy nem betiltották a felvonulást, hanem a rendezvény módosított útvonalon történő megtartását nem engedélyezték, mert a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!