Belföld

2012.04.05. 09:39

Három bűnesettel vádolja az ügyészség Hagyó Miklóst a BKV-ügyben

A Heti Válasz csütörtöki számában az írja: "MSZP-pénztárosok és SZDSZ-nagyságok helyett a balhét vállalatvezetők és kisvállalkozók viszik majd el".

MTI

A lap ismerteti a Központi Nyomozó Főügyészség vádiratának fontosabb pontjait; eszerint Hagyó Miklóst hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel, valamint vesztegetéssel és zsarolással vádolják. A hetilap megjegyzi, hogy az ügyészség a dokumentumban szereplő közel ötven bűneset közül mindössze hármat ró fel a korábbi főpolgármester-helyettesnek.

Az ügyészségi vád szerint az egykori városvezető a BKV büdzséje terhére rendeltetett magának 50 millió forintos szolgáltatást egy tanácsadócégtől, teljesítésigazolásra kötelezte Balogh Zsoltot, a BKV volt megbízott vezérigazgatóját a "gyatrára sikerült" HÉV-utastájékoztató rendszereinek kiépítése ügyében, valamint állítólag 2008-ban és 2009-ben 15-15 millió forintot követelt Balogh Zsolttól.

A lap úgy tudja, bár a BKV-s vallomásokban számtalanszor előfordul Demszky Gábor, Puch László korábbi MSZP-pénztárnok, illetve a Hagyó Miklós "Mesterházy Ernőjeként" emlegetett Hatvani Szabó János neve is, "e három érintett nemhogy vádlott, de még tanú sem lesz a büntetőperben" – legalábbis a vádirathoz mellékelt tanúlistán ilyen személyek nem szerepelnek. (Mesterházy Ernő Demszky Gábor főpolgármester tanácsadójaként tevékenykedett.)

A vádirat bevezető része szerint Hagyó Miklós úgy tekintett a BKV-ra, mint amely "kifizetőhelyként szolgál az ő személyes és politikai jellegű kiadásaira". Az egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes bűnszervezetet vezetett; ő maga befolyásával visszaélve, jogsértő utasítások adásával vett részt egyes cselekményekben - írja egyebek mellett a hetilap.

Az ügyészségi vádirat szerint a BKV-nak a legnagyobb kárt - 1,382 milliárd forintot - Antal Attila volt vezérigazgató (III. rendű vádlott) okozta. Balogh Zsolt (IV. rendű vádlott) 926 millió, Mesterházy Ernő (II. rendű vádlott) 752 millió, Hagyó Miklós (I. rendű vádlott) 169 millió, Lelovics Ottó (V. rendű vádlott), Hagyó volt kommunikációs tanácsadója 153 millió forint, Horváth Éva (VI. rendű vádlott), Hagyó volt sajtósa 78 millió forint, míg Horváth Iván (VII. rendű vádlott), Hagyó és a BKV szerződtetett ügyvédje 19 millió forint vagyoni kárt okozott a BKV-nak a Heti Válasz szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!