Belföld

2012.04.23. 16:39

Hetven egészségügyi intézmény kerül állami kézbe

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján május 1-jével összesen hetven egészségügyi intézmény kerül át az önkormányzatoktól az államhoz, közülük 54 kórháznak az állam lesz a tulajdonosa és a fenntartója is.

MTI

A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről szóló előterjesztést, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter nyújtott be, 240 kormánypárti igen szavazattal, 82 ellenében fogadta el a Ház.

A jogszabály szerint összesen hetven egészségügyi intézmény kerül át az államhoz: 54 kórháznak május 1-jével fenntartója és tulajdonosa is lesz az állam. Tizenhat esetében most az átvett feladat ellátásához használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerül az államhoz, közülük hét már az év eleje óta állami tulajdon.

A tulajdonjog és a fenntartói jog átruházása az államra nem érinti az egészségügyi szolgáltató területi ellátási kötelezettségét, a lekötött kapacitásainak mértékét, valamint az érvényes szerződés szerinti finanszírozásra való jogosultságát, az átvett feladathoz kapcsolódó egészségügyi ellátási szerződések és megállapodások, valamint az ezekhez kapcsolódó vagyonkezelési szerződések érvényességét. Ugyanakkor a megállapodásokat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az év végéig felmondhatja.

Az intézmények szakellátási kötelezettségeiről szakértői vélemények figyelembevételével július 1-jei hatálybalépéssel döntenek, ezzel együtt az intézményi várólisták alapján június 30-ig létre kell hozni az országos várólista-nyilvántartást is.

A kórházakkal együtt az állam július 15-i hatállyal a települési önkormányzatok május 1-jén fennálló azon adósságát is átvállalja, amely a kölcsönjogviszonyon vagy hitelviszonyt megtestesítő értékpapíron alapuló tartozásokat foglalja magában és nevesítve az átvett vagyonhoz kapcsolódóan keletkezett.

A törvény rendelkezik az önkormányzatnál az egészségügyi intézmények irányításával és felügyeletével foglalkozó munkatársak továbbfoglalkoztatására vonatkozó szabályokról, valamint előírja az átvett intézmények vezetésére a pályáztatást. A jogszabály szerint az átvett egészségügyi intézmény működtetését, irányítását ellátó, a települési önkormányzatnál foglalkoztatott köztisztviselők és munkavállalók a szakminiszter által kijelölt központi államigazgatási szerv állományába kerülnek át, kivéve ha annak vezetője az érintett foglalkoztatásához nem járul hozzá.

A parlament elfogadta a fideszes Kósa Lajos zárószavazás előtti indítványát is

Eszerint az államnak a települési fekvőbeteg-intézmények átvétele után egyösszegű kártérítést kellene fizetnie azoknak az önkormányzatoknak, amelyek öt éven belül, ellenérték fejében szereztek gazdasági társasági részesedést az átadott intézményben. Debrecen polgármestere javaslatát úgy indokolta: el kell kerülni, hogy az önkormányzatokat az átadás-átvétel során jogszerűtlenül anyagi károsodás érje.

 

OLDALTÖRÉS: Az 54 érintett intézmény megyénként

 

 

 

Baranya megye: Mohács, Város Kórház és Rendelőintézet; Siklósi Kórház Humán-Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.; SzigetvárMed Nonprofit Kft.; Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft.

Bács-Kiskun megye: Bajai Szent Rókus Kórház; Kalocsa, Városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézet; Kiskunfélegyháza, Városi Kórház-Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ; Kiskunhalas, Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft.

Békés megye: Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Szolgáltató Kft.; Orosháza, Városi Önkormányzat Kórháza; Békéscsaba, Réthy Pál Városi Kórház-Rendelőintézet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Edelény, Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet; Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Erzsébet Kórháza; MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ; Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft.

Csongrád megye: Hódmezővásárhely, Erzsébet Kórház-Rendelőintézet.

Fejér megye: Mór, Városi Kórház-Rendelőintézet; Dunaújváros, Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet.

Győr-Moson-Sopron megye: Csorna, Margit Kórház; Mosonmagyaróvár, Karolina Kórház-Rendelőintézet; Sopron Megyei Jogú Város Erzsébet Oktató Kórház; Kapuvár, Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet.

Hajdú-Bihar megye: Berettyóújfalu, Gróf Tisza István Kórház.

Heves megye: Hatvan, Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Nonprofit Közhasznú Kft.

Jász-Nagykun-Szolnok megye: Karcag, Kátai Gábor Kórház; Mezőtúr, Városi Kórház-Rendelőintézet Egészségügyi Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.; Jászberény, Szent Erzsébet Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.; Kunhegyes, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.

Komárom-Esztergom megye: Kisbér, Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet; Komárom, Selye János Kórház; Tata, Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet; Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Kft.; Dorogi Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő Kht.

Nógrád megye: Balassagyarmat, Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet; Pásztó, Margit Kórház.

Pest megye: Vác, Jávorszky Ödön Városi Kórház; Cegléd, Toldy Ferenc Kórház Nonprofit Közhasznú Kft.; Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza és Rendelőintézete; Veresegyház, Misszió Egészségügyi Központ Nonprofit Kft.

Somogy megye: Marcali Városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézet; Siófok Város Kórház-Rendelőintézete.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Kisvárda, Felső-Szabolcsi Kórház.

Tolna megye: Bonyhád, Városi Kórház-Rendelőintézet; Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft.

Vas megye: Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.; Körmendi Vagyongazdálkodási és Ingatlanhasznosítási Korlátolt Felelősségű Társaság; Celldömölk, Kemenesaljai Egyesített Kórház; Sárvár Önkormányzati Kórház.

Veszprém megye: Tapolcai Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft.; Ajka, Magyar Imre Kórház; Pápa, Gróf Esterházy Kórház és Szakambulancia; Zirc Városi Erzsébet Kórház Rendelőintézet.

Zala megye: Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft.; Keszthely, Városi Kórház; Nagykanizsa, Kanizsai Dorottya Kórház.

A további 16 intézmény közé tartoznak a következők:

Négy fővárosi intézmény: a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia, az Emberbarát Alapítvány Alkohol-Drogrehabilitációs Intézete, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, valamint a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak.

Emellett Békés megyéből a szeghalmi Pándy Kálmán Kórház; Borsod-Abaúj Zemplén megyéből a DE OEC Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. és az ózdi Almási Balogh Pál Kórház Eü. és Szolg. Nonprofit Kft.; Csongrád megyéből a szentesi Dr. Bugyi István Kórház; Fejér megyéből a csákvári Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Kht.; Hajdú-Bihar megyéből a hajdúnánási Hospit Kkt Ápolási Intézet, a debreceni Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt., a Kenézy Kórház-Rendelőintézet Egészségügyi Nonprofit Kft.; Heves megyéből a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Eü. Nonprofit Kft.; Somogy megyéből a nagyatádi Med Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a nyíregyházi Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. és a Mátészalka Területi Kórház; Veszprém megyéből a várpalotai Palotahosp Kft. és a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.

A jogszabály 11 országos gyógyintézetet is felsorol, ezek a következők: Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet; Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet; Országos Sportegészségügyi Intézet; Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet; Országos Onkológiai Intézet; Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet; Országos Idegtudományi Intézet; Mátrai Gyógyintézet; Balatonfüredi Állami Szívkórház; Parádfürdői Állami Kórház; Soproni Állami Szanatórium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!