Belföld

2012.04.03. 15:44

Indul a kullancsszezon

A megelőzés és a kullancsokkal szembeni körültekintő magatartás fontosságára hívták fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség keddi tájékoztatóján, amelyen a témában érintett szakemberek a kullancsprevenciós lehetőségeket értékelték.

MTI

A globális felmelegedés miatt, a talajmenti fagyok elmaradása okán nem gyérül a kullancspopuláció, így az élősködők általi veszély nemcsak kirándulások alkalmával, de a városi környezetben is fenyegeti az embereket és állatokat egyaránt - figyelmeztettek a szakemberek a budapesti tájékoztatón. Az eseményre meghívott előadók elsősorban a megelőzés fontosságát hangsúlyozták.

A kullancsok által terjesztett két legveszélyesebb betegség a kullancsencephalitis, valamint a Lyme-kór. Előbbit védőoltással lehet megelőzni, utóbbit antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani.

Zöldi Viktor biológus elmondta, a kullancscsípések kockázata a tavaszi és nyári szezonban a legnagyobb, hiszen a kullancsok számára a 20 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb. Leginkább a talaj közelében élnek, a kifejlett példányok is maximum 100 méteres magasságig másznak fel.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetsége elnöke kiemelte: ne féljünk kimenni a természetbe, csak tegyük meg a szükséges lépéseket: védekezzünk a csípések és a terjesztett betegségek ellen. Már számos készítmény áll rendelkezésre, amelyekkel távol lehet tartani embertől és állattól egyaránt a vérszívókat.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője ismertette: Magyarországon a Lyme-kór és a kullancsencephalitis a két leggyakoribb betegség, amelyet a kullancsok terjesztenek. Az országban 2006 és 2010 között 50-77 között váltakozott a kullancsencephalitis előfordulása, a Lyme-kór esetében ez a szám 947 és 2355 közé tehető. A kullancsok leginkább az erdős területeken élnek, az elmúlt években azonban már sok városi füves területen vagy a házak kertjeiben is gyakran előfordulnak. A szakember hangsúlyozta: nemcsak a kullancscsípés, hanem a forralatlan kecske- vagy tehéntej fogyasztása is okozhat fertőzést.

Póta György gyermekorvos hangsúlyozta: a legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelőgyulladás, az encephalitis. Ez általában influenzaszerű tünetekkel kezdődik, majd kialakulhat agyhártya-, agyvelő- vagy gerincvelő-gyulladás, amely eszméletvesztéssel, légzészavarral, gyakran bénulással jelentkezik. Ez a betegség nem gyógyítható, azonban védőoltással megelőzhető. A Lyme-kór ezzel szemben bakteriális fertőzés, így antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Amennyiben a kullancscsípés helyén az eltávolítás utáni 10-12 nappal kokárdaszerű, középen elfehéredő folt jelenik meg, Lyme-kórra lehet gyanakodni. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés megkezdésével a betegség jól gyógyítható.

A gyermekorvos kiemelte: a legfontosabb intézkedés a kullancsvizit, a szabadban töltött idő után a testfelület, különösen a hajlatok alapos átvizsgálása. A kullancs nem csípéskor, hanem a bőrben időzve fertőz, ezért a szakember a kullancs mielőbbi eltávolításra buzdít. Az eltávolított állat fertőzöttsége gyógyszertárakban kapható teszt segítségével házilag is megállapítható.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a legfontosabb a megelőzés: megfelelő, zárt ruházatban történő kirándulás, kullancsriasztó szerek használata, kullancsvizit, valamint a védőoltás a betegségek ellen. Az oltás az őszi-téli időszakban ajánlott, mert a vírusfertőzés elleni védettség az alapoltások beadása utáni 4-6 hétben alakul csak ki.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta: nagyon fontos nemcsak az emberek, hanem az állatok védelme is, hiszen a négylábú kedvencek is kivannak téve a kullancscsípéseknek és a betegségek veszélyének. Az állatok esetében sokszor akár halálosak is lehetnek a kullancs által terjesztett betegségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!