Belföld

2012.04.19. 07:15

Jegybanktörvény: a kormány két kérdésben várja Brüsszel válaszát

A magyar kormány két kérdésben, a jegybanki vezetők fizetése és az alaptörvényre teendő eskü kapcsán március végén elküldte érveit az Európai Bizottságnak, és jelenleg is várja a választ - közölte Gíró-Szász András kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában csütörtökön.

MTI

A válaszból kiderül, hogy melyek a további elképzelhető lépések - jelentette ki Gíró-Szász András kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy a kormány hajlandó-e engedni ezekben a kérdésekben.

Emlékeztetett arra, hogy kedden a kormány beterjesztette a korábban elfogadott jegybanktörvényt érintő módosításokat az Országgyűlésnek. Ezek a törvénynek azokat a pontjait módosítanák, amelyeket az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárásban kért Magyarországtól - tette hozzá.

A módosítások öt kérdést érintenek, a jegybanki vezetők fizetését és az alaptörvényre leteendő esküt nem - közölte a kormányszóvivő. Jelezte, ezekről a kérdésekről a bizottság kiegészítő információkat kért a magyar kormánytól.

A módosító indítványokat a kormány már március közepén elkészítette, de azért csak most kerültek a parlament elé, mert előtte elküldték az Európai Központi Banknak (EKB) véleményezésre. Az EKB a múlt héten tette közzé, hogy elfogadja a magyar kormány módosító javaslatait - mondta Giró-Szász András.

Az EKB múlt csütörtökön közzétett jogi szakvéleményében nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben - például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján jártak el. Ugyanakkor az MNB döntéshozó testületei tagjainak fizetésére vonatkozó jogszabályok kapcsán kifogásolta, hogy nem vették figyelembe az EKB korábbi szakvéleményeiben az MNB pénzügyi függetlenségére vonatkozó megállapításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!