Belföld

2012.04.04. 16:07

Jó tudni - Sok a kullancsokkal kapcsolatos tévhit

A március végétől június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Az elmúlt időszak enyhe időjárásának köszönhetően elkezdődött a tavaszi kullancsszezon - mondta Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) biológusa.

MTI


   
Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után, a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik.
   
Zöldi Viktor elmondta: a kullancsok 4-5 Celsius-fok feletti átlaghőmérséklet felett aktivizálódnak, így a természetben már hetek óta jelen vannak.
   
A biológus arra is kitért: Magyarországon jellemzően a középhegységi lombhullató erdőkben fordulnak elő. Így a legérintettebb területek elsősorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság.
   
Zöldi Viktor kiemelte: a kullancsoktól nem kell félni, csak tisztában kell lenni a kockázatokkal, és meg kell tenni a lehetséges óvintézkedéseket. Ha valaki a természetben tölti az időt, használja a drogériákban, illetve patikákban kapható kullancsriasztó szereket, a turisták számára pedig azt javasolják, hogy a kijelölt útvonalakról ne térjenek le, ne vágjanak át sűrű aljnövényzetű területeken.
   
Hazatérve mindenki tartson "kullancsvizitet", ha pedig valaki bőrében kullancsot talál, azt speciális csipesszel azonnal el kell távolítani - hangsúlyozta.
   
A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tévhitekről Lakos András infektológus elmondta: az egyik ilyen, hogy a globális felmelegedés miatt több lesz a kullancs. Az infektológus szerint viszont a kullancsok számát a nagyvadállomány befolyásolja. Magyarországon az utóbbi években körülbelül tízszeresére, néhány vadpopuláció pedig nyolcvanszorosára emelkedett, így emiatt lehetséges, hogy valóban emelkedett a kullancsok száma, de semmiképpen sem a globális felmelegedés miatt - szögezte le.
   
A másik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok felmásznak a fákra. Valójában viszont 60-80 centiméternél magasabbra nem mennek fel.
  
 Lakos András elmondta: Magyarországon a kullancsok kétféle betegséget terjesztenek. Az egyik a Lyme-kór, míg a másik a kullancsenchephallitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Mint kiemelte: - vélhetően a védőoltás elterjedésének köszönhetően - az utóbbi időben Magyarországon az agyvelőgyulladás előfordulása csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!