Belföld

2012.04.05. 08:32

Munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegetőzött, három évet kapott

Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegetve több száz ezer forintot csalt ki egy építési vállalkozótól.

MTI

A hét osztályt végzett, korábban többször büntetett Kokovecz János építőipari cégnél dolgozott segédmunkásként, így tisztában volt a későbbi sértett szegedi építési vállalkozó anyagi helyzetével és a vállalkozásoknál folyó munkavédelmi hatósági ellenőrzésekkel is.

2009. április 28-án – személyazonosságát elhallgatva, magát a munkavédelmi felügyelőség munkatársának kiadva – felhívta a sértettet, és közölte vele, hogy a vállalkozás egyik építkezésről fényképei vannak, valamint tudomása van munkavédelmi és az alkalmi munkavállalókkal kapcsolatos problémákról is. A vádlott felajánlotta: ha egy órán belül kap 250 ezer forintot, "elsimítja" az ügyet.

A vállalkozó közölte: csak 200 ezret tud fizetni, amibe a vádlott beleegyezett, majd megbeszélték, hogy a pénzt a vádlott "titkárnőjének" kell átadni. A cégvezető a megegyezés szerint fizetett is.

Néhány hónappal később, június 26-án a vádlott ismét felhívta a vállalkozót, és közölte, újra van egy "feljelentés", melyet ezúttal 150 ezer forint ellenében tudna elintézni. Kokovecz János ekkor már azzal is kecsegtette a férfit, hogy a "panelprogramban" is tud munkát szerezni vállalkozásának. A vádlott aznap még többször is hívta a cégvezetőt, aki időközben a rendőrséghez fordult, így a pénz átadásakor a nyomozók elfogták az összegért érkező nőt, aki a Kokovecz János testvére volt, és elmondása szerint semmit nem tudott arról, milyen célból, kitől vesz át pénzt.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta, valamint 250 ezer forint összegig vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!