Belföld

2012.04.12. 11:57

Schmitt-ügy - Réthelyi: nem vehettem el a döntést az egyetemtől

Réthelyi Miklós a Heti Válasznak adott interjúban a nemzeti erőforrás miniszter azt is hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem döntése tartalmilag rendben van.

MTI

Az újság internetes oldalán csütörtökön megjelent interjúban a tárca vezetője azt mondta: sajnálta, hogy a sajtóban az kapta a hangsúlyt, hogy a tényfeltáró bizottság jelentését felbontatlanul visszaküldte az egyetemnek, és félreértelmezték a valós üzenetet. A lépéssel azt szerette volna jelezni, hogy az új alaptörvény értelmében az állam nem jogosult dönteni a tudományos igazság ügyében - fejtette ki, hozzátéve: a kisdoktorival kapcsolatos állásfoglalás tudományos ügy, nincs illetékessége benne. "Nem vehettem tehát el a döntést az egyetemtől" - mondta Réthelyi Miklós.

Arra a kérdésre, hogy korábban ő is az egyetem rektora, miniszteri kinevezéséig pedig a Szentágothai doktori iskola vezetője volt, és az ügyben össze tudta-e egyeztetni ezeket a szempontokat, azt válaszolta: a két szempont összefut, miniszterként is az egyetem érdekét kellett néznie. "Nekik kellett meghozniuk a döntést, a Semmelweis pedig azt képviselte, ami a tudománytól elvárható volt ebben a helyzetben" - jelentette ki.

A szenátus jegyzőkönyveinek bekéréséről kiemelte: bizalomvesztésről szó sem volt. A minisztérium valóban bekérette a szenátus és a doktori tanács jegyzőkönyveit is, mert főhatóságként tájékozódni szeretnének ebben a "rendkívüli súlyú" ügyben. Ha nem kérjük, az egyetemnek akkor is be kellett volna küldenie a dokumentumokat, ezt eddig is megtették minden szenátusi döntés után - jelezte a tárca vezetője. Hozzátette: az egyetem elvégezte a rá háruló feladatot, a döntésük tartalmilag rendben van. A minisztériumnak azonban a jogi eljárásrendet is meg kell néznie.

 

Tulassay Tivadar az egyetem szenátusának március 30-i ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonásáról, mert az egykori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Március 30-án a szenátus arról is döntött, hogy - mint ahogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és annak oktatásért felelős államtitkársága is - egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak, az egyetem jelenlegi általános rektorhelyettesének rektori pályázatát.

Tulassay Tivadar 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet, megbízatása június 30-án járt volna le. A rektor viszont április 1-én az intézmény honlapján bejelentette: lemond posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál.

Schmitt Pál köztársasági elnök április 2-án az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt is közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

A távozó rektor mellett április 2-án tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium április 3-án azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját. Az egyetem másnap közölte, a rektor természetesen tiszteletben tartja a javaslatot, és kitölti két hónapos felmondási idejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!