Belföld

2012.04.17. 18:55

Semjén: Magyarország jogi lépéseket tehet Szlovákia ellen

Nemzetközi jogi lépéseket tesz Magyarország, ha a Fico-kormány az előző nap bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt - erről Semjén Zsolt beszélt kedden este.

MTI

A miniszterelnök-helyettes a m1 az Este című műsorának adott interjújából a Híradó közölt részletet.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: jogilag azt nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot. Szlovákiának két lehetősége van, vagy visszavonja teljes egészében a törvényt, vagy pedig - ami szerinte nem lesz -, hogy a magyarokkal szemben marad életben a mostani szabályozás - mutatott rá.   

Kiemelte: ebben az esetben Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, és "ezt 100 százalékra meg is fogjuk nyerni".

Robert Fico kormánya olyan formában akarja megváltoztatni a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat. A szlovák kormányfő erről az új kulturális miniszter, Marek Madaric hétfői hivatali beiktatása során beszélt Pozsonyban.

Hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia. Fico ezt a nézetét azzal magyarázta, hogy Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!