Belföld

2012.04.26. 09:03

Új feladatokat kapott a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye

Átalakult a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI), mely bővített feladatkörrel folytatja munkáját, ezért a neve is kiegészült.

Vas Népe

A Nemzeti Agrárszaktanácsi, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az oktatás, a tanácsadás és a vidékfejlesztés mellett többek között pályázatkezelési feladatokat is átvesz – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Az intézmény tavaly a Tanyaprogram pályázatait dolgozta fel, és mindössze két hónap alatt döntött a forrás elosztásáról. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a jövőben is támaszkodik majd a NAKVI hatékony munkájára, nemcsak a nemzeti, de az uniós pályázatok feldolgozásánál, elbírálásánál is – mondta az államtitkár. Nyáron indulhat a GAZDANet program, melyet szintén az intézet kezel majd. A VM azt várja az intézménytől, hogy a pályázat kiírása egyszerű, lebonyolítása gyors legyen. A tárca a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program eredményes végrehajtásában is számít a NAKVI-ra.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet: a Vidékfejlesztési Minisztérium a nevében is tükrözi, hogy nem kizárólag a mezőgazdaság, hanem a vidék egészének megújítására törekszik, és ennek megfelelően változott a háttérintézmény is.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2012. január 1-jétől az intézet adja ki a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai lapjait. A szakképzési tankönyvekkel együtt az intézet komoly kiadói tevékenységet is folytat.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a szervezeti átalakításoknál a hatékonyságra törekedtek. Összevonták például az oktatási és a szaktanácsadási területeket, hiszen ezek szorosan összefüggenek; emellett külön szervezeti egységet hoztak létre a pályázatok kezelésére. Hozzátette, belső programokat is indítanak, melyekkel a munkavállalóknak kedveznek: környezettudatos és családbarát munkahely kialakítására törekszenek.

A NAKVI elődjét, az Agrárszakoktatási Intézetet 1994-ben alapították a szakképzési feladatok ellátására. Később a szaktanácsadással, majd a vidékfejlesztéssel összefüggő feladatokat is átvette, így lett VKSZI, majd NAKVI. Az intézet több szervezetet, programirodát működtet, például a vidékfejlesztés érintettjeit összefogó Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Állandó Titkárságát, illetve az Esélyegyenlőségi, a Magyar Falusi Turizmus, a Magyar Tanyákért és az IKSZT Programirodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!