Belföld

2012.05.15. 05:27

Adóbevallás: lejárnak a határidők

Több adóbevallási határidő is lejár májusban.

MTI

A személyi jövedelemadó bevallására egy hetük, a társasági adóval és számos más közteherrel történő elszámolásra pedig két és fél hetük maradt azoknak az adózóknak, akik még nem tettek eleget ebbéli kötelezettségeiknek. Mindkét bevallás az idén is számos buktatót rejteget - figyelmeztet Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere a társaság blogján közzétett írásában.

A személyi jövedelemadó (szja) bevallásakor az okozhat némi zavart, hogy a bőkezű gyerekkedvezmény és az egykulcsos szja immár annyira megszokott, hogy az adózók többségének minden bizonnyal fel sem tűnik: a jövő hét elejéig esedékes adóbevallásokban adunk számot először e jellegzetességek figyelembevételével.

Bár az adózók szinte kivétel nélkül már év közben igényelték a családi kedvezmény érvényesítését, az éves bevallás benyújtásakor is érdemes utánaszámolni, hogy valóban a nekünk járó kedvezményt vettük-e igénybe tavaly.

Egy- és kétgyerekes családokban havi 62.500 forinttal lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó alapját, míg a három vagy még több gyermeket nevelők minden gyermek után 206.250 forintnyi mérséklésre jogosultak. Ez minden gyerek után 10, illetve 33 ezer forinttal növeli a havi nettó jövedelmet. A 1153-as bevallás 3-as lapján tehát mindenképpen fel kell tüntetni a gyermekek személyes adatait, megelőzendő, hogy az adóhatóságnak kétsége támadjon az adóalap-csökkentés jogszerűségéről. A bevallással felül lehet bírálni a kedvezmény korábban bejelentett megosztását is a szülők vagy élettársak között.

Nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy tavaly még hatályban volt az adójóváírás intézménye

Évi 2,75 millió forintos adóalapig havi 12.100 forintnyi visszatérítés járt az adózóknak, a jóváírást pedig csökkenő mértékkel egészen évi 3,96 milliós adóalapig érvényesíteni lehetett. A bevallásban érdemes ennek is utánaszámolni.

A személyi jövedelemadó kulcsa már tavaly is 16 százalék volt. Tavaly azonban még nem létezett "sávos" adóalap-kiegészítés, az 1,27-szeres szorzót - az úgynevezett szuperbruttósítást - tehát minden jövedelemnél el kell végezni. Az a rendelkezés, amely szerint a 2 millió 424 ezer forintot meg nem haladó jövedelemrész mentes az adóalap-kiegészítés alól, csak 2012 év elejétől alkalmazandó könnyítés, amely bizonyos értelemben az adójóváírás helyébe lépett - hívja fel a figyelmet Hegedüs Sándor.

A kisebb hibákat - például a számszaki tévedéseket - május 20-ig javítás, utána pedig önellenőrzés keretében korrigálni lehet. Amennyiben a revizorok bukkannak ilyen apróbb hiányosságokra, általában megelégszenek egy felszólítással, ha viszont be nem vallott jövedelemre, adóhiányra lesznek figyelmesek, adóbírság, mulasztási bírság és késedelmi pótlék kiszabása következik. Kisebb elmaradás, százezer forintot meg nem haladó tartozás esetén egyébként a fizetési kötelezettségnek pótlékmentesen, 4 hónap alatt egyenlő részletekben is eleget lehet tenni, ha ezt a szándékát az adózó jelzi a C lap alján - ismerteti az adószakértő.

Társasági adó, iparűzési adó, innovációs járulék, energiaellátók különadója, a szakképzési hozzájárulás különbözete, hitelintézeti járadék, a korábban kettős könyvvitelt választó eva-alanyok egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallása - május 31-ig ezekről a közterhekről kötelesek bevallást benyújtani a magyarországi vállalkozások az adóhatóságnak.

A társasági adóról szóló bevallás elkészítésekor alaposan oda kell figyelni, mert ha valaki tévesen nyilatkozik a jövedelemminimumról, kárára akár adókülönbözetet is megállapíthat az adóhatóság. Ilyen eset például, amikor valaki arról nyilatkozik, hogy tárgyévi adózás előtti eredménye vagy adólapja eléri a jövedelemminimumot, de később kiderül, hogy mégsem.

Az adományok után nem elég begyűjteni az igazolásokat és nyilatkozatokat, hanem a beszámolókra is szükség van annak érdekében, hogy igazolni lehessen: e juttatás nélkül is pozitív a vállalkozási tevékenységből származó eredmény. Ellenkező esetben nem kerülhető el az adózási eredmény növelése. A társaságoknak a reprezentáció és üzleti ajándék értékével meg kell növelniük a társaság adózás előtti eredményüket - ismerteti az adószakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!