Belföld

2012.05.14. 16:44

Az EU csalás elleni hivatala vizsgálja Simicska cégét

Kiszállt az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép Zrt.-hez – értesült a hvg.hu.

Vas Népe

Az OLAF megerősítette a hírt a HVG-nek, a Közgép azonban nem reagált a lap megkeresésére.

Az OLAF nem kívántak nyilatkozni, így arra sem válaszoltak, igaz-e, hogy  iratokat foglaltak le, számítógépeket zároltak a Közgépnél. Azt viszont közölték: vizsgálatot folytatnak Magyarországon és vizsgálják a Közgépet is. Ugyanakkor részleteket a folyamatban lévő vizsgálódások miatt nem közöltek.

Közgép: nem a céget vizsgálja az uniós csalás elleni hivatal

Egy magyarországi város központjának felújítását, nem pedig a Közgépet vizsgálja az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF), a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt.

A Közgép hétfőn az MTI-vel azt közölte, hogy határozottan visszautasítja "a hvg.hu cikke alapján a sajtóban megjelent találgatásokat és sejtetéseket" az uniós csalás elleni hivatal vizsgálatával kapcsolatban.

Közleményük szerint az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekttel összefüggésben, annak ellenőrzésére kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét, és a Közgépnél ennek keretében végzett előre egyeztetett helyszíni ellenőrzést 2012. május 10-én.

A közlemény szerint a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt. Az uniós ellenőrök az adatszolgáltatás során a projektre vonatkozó iratokat kértek be a Közgéptől, semmilyen számítógépes adatot vagy dokumentumot nem foglaltak le. A Közgép Zrt. együttműködése keretében a vonatkozó jogszabályok alapján szolgáltatott adatokat - hangsúlyozza a cég a közleményben.

Az OLAF sajtóirodája hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a hivatal az uniós támogatásokkal segített beruházásokkal kapcsolatban végzett vizsgálatokat Magyarországon is.

Az Európai Bizottsághoz tartozó - de tevékenységét független módon végző - hivatal illetékese azt is jelezte, hogy a vizsgálatokban érintett cégek egyike a Közgép Zrt. Hozzátette, hogy többet nem közölhet a témáról, mert a szóban forgó vizsgálat még nem zárult le, és ilyen esetben nem szoktak tájékoztatást adni.

NAV: az OLAF kizárólag adminisztratív vizsgálatot folytathat

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat. Ezeket önállóan is lefolytathatják, nincs szükség a magyar hatóságok bevonására - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel hétfőn.

Az Európai Bizottsághoz tartozó - de tevékenységét független módon végző - hivatal sajtóirodája hétfőn az MTI-vel azt közölte, hogy végeztek Magyarországon is vizsgálatokat, és az abban érintett cégek egyike a Közgép Zrt. Hozzátették, többet nem közölhetnek a témáról, mert a szóban forgó vizsgálat még nem zárult le, és ilyen esetben nem szoktak tájékoztatást adni.

A NAV az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint ha az OLAF vizsgálatot folytat egy tagállamban, az üggyel kapcsolatban kompetens tagállami hatóság részt vehet a vizsgálatban, de az OLAF önállóan is lefolytathatja azt. "Az OLAF kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat, az adott ügy kivizsgálása érdekében a vonatkozó jogszabályi kereteken belül alkalmazandó adminisztratív vizsgálati elemekről saját maga dönt" - tették hozzá.

A NAV közleményében megjegyezte: a szervezetükön belül működő OLAF Koordinációs Iroda a fő kapcsolódási pont a brüsszeli székhelyű OLAF és a tagállam illetékes szervezetei és az egyéb érintett szereplők között. Mint hozzátették: az OLAF Koordinációs Iroda alapvetően koordinációs jogkörrel rendelkezik, vizsgálati és hatósági jogköre nincs.

Az OLAF, az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében a Bizottságra ruházott ellenőrzési jogosultságok birtokában végezhet vizsgálatokat a tagállamokban, és ennek érdekében az OLAF vizsgálói a nemzeti közigazgatási tisztviselőkével azonos feltételek mellett és a nemzeti jogalkotásnak megfelelően hozzáférhetnek az érintett vállalkozások minden olyan információjához és dokumentumához, amely a helyszíni ellenőrzések és vizsgálatok megfelelő lefolytatásához szükséges - tudatták.

Átfogóan tehát az OLAF az uniós pénzek kezelésével kapcsolatos eseményeket vizsgálhatja, és mindez például dokumentumok, számlák, számviteli anyagok, a támogatott projektek pénzügyi és műszaki megvalósítására, egy beruházás előmenetelére vonatkozó dokumentációk rendelkezésre bocsátását is jelentheti - áll a NAV közleményében. Mint megjegyezték, a brüsszeli székhelyű szervezetnél bárki bejelentést tehet, vagyis "nincs szükség formaságokra, bárki tehet bejelentést, akár névtelenül is".

A DK kérte a vizsgálatot az EU-tól

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba hétfőn sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az uniós hivatalhoz pártjuk fordult még április végén, vizsgálatot kérve az építőipari vállalat által elnyert közbeszerzések ügyében. A DK április végén sajtótájékoztatón ismertette Gyurcsány Ferenc pártelnök levelét, amelyet Giovanni Kesslernek, az EU csalás elleni hivatalát vezető főigazgatónak írt a Közgéppel kapcsolatban. A levélben egyebek között az állt, hogy a Fidesz-kormány első másfél évében a Közgép 670 millió euró értékben nyert el közbeszerzési megbízásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!