Belföld

2012.05.19. 11:49

Balla Irma-gyilkosság: DNS-mintákat vizsgálnak a szakértők

A gyilkos személyére és a gyilkosság időpontjára utaló értékes nyomok vesztek el a Balla Irma-gyilkosság felderítésekor a hanyag, szakszerűtlen rendőrségi nyomozómunka miatt - mondta Magyar György, az egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándornak, az áldozat fiának ügyvédje szombaton az MTI-nek.

MTI

A védő szerint az első fokon eljáró bíróságnak gyakorlatilag az elmaradt rendőrségi nyomozást, a bizonyítékok begyűjtését kellett lefolytatnia a bizonyítékok értékelése helyett. E folyamat végén a bíróság rossz következtetésekre jutott, amikor az áldozat fiát találta bűnösnek, de örvendetes, hogy az igazságügyi rendszer képes önkorrekcióra, hiszen a Debreceni Ítélőtábla új eljárásra utasította az első fokú bíróságot - idézte fel Magyar György.

A védőügyvéd emlékezetett rá, hogy a táblabíróság elrendelte azoknak az anyagoknak a DNS-vizsgálatát is, amelyekkel az elsőfokú eljárásban nem foglalkoztak. Ilyen volt például a Balla Irma körmei alatt talált anyagmaradvány, amelyet - miután kiderült, hogy nem az áldozat fiától származik - akkor nem vizsgáltak tovább.

Az új eljárásban lefolytatott vizsgálat szerint az áldozat körme alatt két, eddig ismeretlen férfitől származó DNS-mintát azonosítottak - erősítette meg Magyar György a Blikk értesüléseit, megemlítve, hogy a védelem indítványára Bakó József bíró elrendelte Balla Irma mobiltelefonjának a DNS-vizsgálatát is, ami ugyancsak tartogathat fontos információkat.

Az ügyvéd szerint értékes nyomokat tartalmazhatott az a pléd, amelybe a holttestet csavarták, amelyben a hullaházba vitték, de az azóta eltűnt takarót senki nem vizsgálta meg.

A helyszíni rendőri munka súlyos hibájaként értékelhető, hogy az áldozat nyitott, véres laptopját úgy zárták be, hogy arról adatok vesztek el. Emiatt azt sem lehetett utólag megállapítani, hogy mikor használták, pedig az egyértelműen utalt volna a gyilkosság időpontjára - sorolta Magyar György.

Hozzátette: több évvel a gyilkosság után a védelem kutatta fel azt a feszítővasat, amely - több szakértő szerint is - lehetett a gyilkosság eszköze, de csaknem öt évvel a bűncselekmény után DNS-nyomokat már nem tartalmazott.

Magyar György bízik abban, hogy az új, mindenre kiterjedő elsőfokú eljárás nemcsak védence ártatlanságát fogja bebizonyítani, hanem elvezet a valódi gyilkoshoz is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!