Belföld

2012.05.26. 12:37

Elfogták a fővárosi szoborrongálókat

Budapest - Elfogták a rendőrök azt a két férfit, akik a gyanú szerint több fővárosi emlékművet is megrongáltak a minap: különböző uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a Pozsonyi úti zsidóemlékműre és a Szabadság téri szovjet emlékműre.

MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton közölte: péntek délelőtt több állampolgári bejelentés is érkezett a rendőrségre fővárosi emlékművek megrongálásáról. Az akkor még ismeretlen tettesek különböző uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidóemlékműre és az V. kerületi, Szabadság téri szovjet emlékműre.

A rendelkezésre álló információk alapján a BRFK nyomozást indított közösség elleni izgatás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A helyszíni szemle adatai és a széles körű adatgyűjtés során beszerzett információk elemzése után két férfit péntek késő este lakásukon elfogtak, majd előállítottak. A házkutatások során festékszóró palackot is lefoglaltak - tájékoztatott az MTI-t a BRFK kommunikációs osztálya.

Gyanúsítotti kihallgatásuk után az előállított két férfi egyikét őrizetbe vették, társa szabadlábon védekezhet. Kihallgatásuk során mindketten tagadták a bűncselekmények elkövetését, vallomást nem tettek, a gyanúsítás ellen pedig panasszal éltek. A BRFK kezdeményezi az őrizetbe vett I. Béla előzetes letartóztatását.

A további eljárást közösség elleni izgatás és rongálás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztálya folytatja le.

A bűncselekmények során okozott anyagi kár megállapítása folyamatban van - közölte a rendőrség.

A napokban több szobrot is megrongáltak, meggyaláztak az országban. Kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Dániel Péter ügyvéd pedig május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a néhány nappal korábban a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!