Belföld

2012.05.09. 14:57

Jön a tranzakciós és a telefonadó, a bankadó megszűnik

A kormány úgy döntött, valóban kivezeti a bankadót és a krízisadókat; 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Júliustól vezetik be a távközlési adót

A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten. Hozzátette: a magánszemélyek esetében az adó maximum 700 forint lesz havonta, a cégek pedig legfeljebb 2.500 forintot fizetnek. Az adót - amely az idén várhatóan 30 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek, jövőre pedig 52 milliárd forintot - a távközlési cégeknek kell megfizetniük. A miniszter szerint a szolgáltatók megpróbálják majd áthárítani az adót a lakosságra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni, illetve "technikailag is nagyon nehéz megoldani". Példaként a bankadót és a baleseti adót hozta fel, ahol szintén voltak ilyen kísérletek, de végül díjcsökkenés történt, nem áthárítás.

Giró-Szász András kormányszóvivő hozzátette: a távközlési adó átlagosan 300 forinttal terhel egy előfizetőt.

Matolcsy György jelezte, hogy minden részletről a parlament dönt majd, és az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés.

A miniszter elmondta: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy befejezi az államháztartás átalakítását és a költségvetés konszolidációját. A kabinet három új adót bevezet, miközben hatot megszüntet, az újak fogyasztási, forgalmi típusúak lesznek, s lehetővé teszik a jövedelemadók csökkentését.

Matolcsy György szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 arról szól, milyen lesz a világ akkor, ha kivezetik a krízisadókat és a bankadót, tudja-e akkor Magyarország tartani a költségvetési fordulatot, a 3 százalék alatti hiányt. Úgy vélte, igen, mivel az államháztartás teljes újjászervezésével mindig és stabilan 3 százalék alatti mutatót tud majd tartani az ország.

 

 

Szólt arról, hogy sokan kritizálják az országot, amiért nem kiszámítható a költségvetési politikája, különösen az adóoldala. "Most azonban olyan helyzetben vagyunk, hogy befejezhetjük az államháztartás konszolidációját és stabillá alakíthatjuk a bevételi és kiadási szerkezetet" - mondta.

Ennek fontos része az adómértékek csökkentése, egyes adótételek kivezetése. Elmondta: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma. A mostani döntések nyomán jövő év elejére 51-re csökken az adónemek száma.

Kiemelte, hogy további emelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, mert "elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók".

Elmondta azt is, hogy a társasági adórendszer 3 kulcsos lesz, a 10 százalékos és a 19 százalékos mellett lesz egy 30 százalékos is az energiaszektor és a közműszektor számára.

Matolcsy György kérdésekre válaszolva jelezte: a növekedés és a foglalkoztatás szempontjából 2012 a legnehezebb éve a magyar gazdaságnak, részben azért is, mert az unió több tagállamát is gazdasági visszaesés sújtja az idén és még jövőre is. Hozzátette: a helyzet azért is nehéz, mert most térünk át a hitelbuborékból élő világból egy megtakarításból elő világra.

1 ezrelék lesz a tranzakciós adó

Egy ezrelékes mértéket javasol a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Kiemelte, hogy az adó alanyai a bankok, illetve a pénzintézetek lesznek.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György közölte: a kormány azzal számol, hogy a bankok az éles verseny miatt nem tudják majd az ügyfelekre áthárítani az adót.

A tranzakciós adó alapja 130 ezer milliárd forint, ennek egy ezreléke a költségvetés által várt 130 milliárd forint - jelezte a miniszter, hozzátéve: ha egy család havonta 100 ezer forint összegű tranzakciót végez, akkor az által fizetendő tranzakciós adó 100 forint.

A miniszter elmondta, hogy a pénzügyi szektorban folyó teljes tranzakciós összeg 600 ezer milliárd forint, de például az MNB és a Magyar Államkincstár forgalmára nem terjed ki a tranzakciós adó.

A kormány, egyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, a vállalatok közötti 5 millió forintnál nagyobb összeg esetében kötelezővé teszi a banki átutalást annak érdekében, hogy erősítse a gazdaság fehéredését - mondta Matolcsy György.

A miniszter jelezte azt is: ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó.

A Bankszövetség azt kérte a szakértői egyeztetés során, hogy a tranzakciós adó a magánszemélyeket terhelje, de ezt a javaslatot a kormány nem támogatta - felelte az MTI kérdésére Matolcsy György, aki azt is elmondta, hogy 2012-2013-ban évente 500-600 milliárd forinttal nő a költségvetés adóbevétele, ami lehetővé teszi, hogy a jövedelmet terhelő adók később csökkenjenek.

Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót. Ettől az adónemtől 15 milliárd forint bevételt vár a kormány - tette hozzá.

A bankadó 2014-ben megszűnik

Matolcsy elmondta, ha az EU-ban lesz akkor bankadó, a magyar kormány is megfontolja újbóli bevezetését.

Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési adót, a pénzügyi tranzakciós adót és az egységes biztosítási adót. A most elfogadott intézkedésekkel az államháztartás hiánya a következő években 3 százalék alatt marad - tette hozzá.

Ha hiteleznek a bankok, eltűnhet a bankadó jövőre

Matolcsy György azt várja, hogy 2013-ra olyan együttműködést tudnak kialakítani a magyarországi bankrendszerrel, amellyel akár a teljes, jövőre várt 60 milliárdos bankadó megfizetését elkerülheti a szektor.

A nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: amennyiben a bankok bővítik a hitelezést, azt leírhatják a bankadóból, így a hitelezés megfelelő növelésével akár el is tűnhet jövőre az idei 120 milliárd felét kitevő bankadó.

Ehhez hitelezni kell, és biztosítani kell, hogy a hiteleket a vállalatok és a háztartások fel is tudják venni. Ez segíti a növekedést is - tette hozzá.

Hárommal csökken az adónemek száma jövőre

A kormány szerdai döntései azt jelentik, hogy hárommal nő és hattal csökken az adónemek száma, így a magyar adórendszerben 2013. január 1. után 51 féle adónem lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma.

További adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható

További adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!