Belföld

2012.05.03. 11:20

Lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter utódja Balog Zoltán lesz.

MTI

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Szijjártó Péter hozzátette: Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról.

A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.

A miniszterelnök válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett.

"A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely - Miniszterelnök úr szavait idézve - a kormány szinte felének működését jelenti" - olvasható Réthelyi Miklós levelében.

A távozó miniszter úgy látja: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de - mint írta - a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván. 

A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljutatott levelében az olvasható: egy ilyen tárca példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban, működésének kigondolása viták és egyeztetések eredménye. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat.

"Az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények sorsának alakulása váratlanul érte a minisztériumot, de a központi közigazgatás és az ágazatok vezetői rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, hogy ezt - az ágazatonként is eltérő követelményeket jelentő - feladatot is eredményesen tudják megoldani" - írta.

Úgy fogalmazott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működése alatt bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának gondolata helyes volt. Szerinte az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy a kialakított, több területet összefogó működési rend bevált a gyakorlatban. Mint írta, nyugodtabb idők eljöttével, a minisztérium alkalmas lesz olyan összetett feladatok komplex kezelésére, mint az egészségmegőrzés, a kábítószer-használat elleni fellépés, a család mint alapérték.

A miniszterelnök válaszlevelében azt közölte: nyilvánvaló, hogy "a 2010-es parlamenti forradalom" a legtöbb átalakítást, újszerű gondolkodást, kreatív logikát és vezetői bölcsességet igénylő területeit Réthelyi Miklós minisztériumában sorolták be. "A magyar társadalom szellemi, kulturális, értékrendbeli reformjai erősen kötődnek az Ön kétéves miniszterségéhez" - fogalmazott Orbán Viktor. 

 A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormánytagot nem tudta rábírni a kormányalakításkor kötött, két évre szóló megállapodásuk meghosszabbítására.

A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője jelentette be magyar újságíróknak Kazahsztánban, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!