Belföld

2012.05.02. 13:57

Magyarország elítéli a tálib támadást

Magyarország határozottan elítéli az afgán kormányzattal szemben álló tálib csoportok szerdai kabuli támadását - közölte a Külügyminisztérium.

MTI

Tálib fegyveresek Kabul egyik, nyugati érdekeltségeknek és nemzetközi szervezeteknek otthont adó negyedét támadták meg. Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant néhány órával Barack Obama amerikai elnök villámlátogatása után, a merényletben egy őr és öt polgári személy halt meg. Ezt követően fegyverropogás is hallatszott, és a halálos áldozatokat követelő tűzharcot további robbanások is követték.

A külügyi tárca közleménye szerint az öngyilkos robbantás halálos áldozatai között a minisztérium ismeretei szerint nincsenek magyar állampolgárok. Mint hangsúlyozták, a magyar külképviselet munkatársai és az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonai és civil személyzet tagjai biztonságban vannak.

Magyarország elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyek álláspontja szerint semmiféle indokkal nem igazolhatóak. Az ilyen és hasonló terrorakciók nem befolyásolják Magyarország elkötelezettségét az afganisztáni béke és biztonság megerősítése és az ország újjáépítése iránt - olvasható a kommünikében. 

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő a merénylettel kapcsolatban szerdán azt mondta, a támadás válasz arra, hogy Obama és Hamid Karzai afgán elnök kedd éjjel aláírta a két ország stratégiai partnerségéről kötött megállapodást. Hangoztatta, ezzel azt üzenték Obamának, hogy nem kívánatos személy Afganisztánban.

Az amerikai elnök előzőleg kabuli látogatásán kijelentette, hogy tárgyalások útján igyekeznek békét teremteni az országban. Lépéseiket egyeztetik az afgán kormánnyal, s a washingtoni kormányzat közvetlen tárgyalásokat folytat a tálib mozgalommal.

A szerdai támadások kora reggel kezdődtek Kabul keleti negyedében, a Green Village bázisnál. Burkába öltözött fegyveresek aknavetőkből és kézi fegyverekből tüzet nyitottak, miközben öngyilkos merénylők járművükkel nekihajtottak a terület kapujának. Legalább két tálibnak sikerült behatolni a területre és elfoglalni a mosodát, valamint a karbantartók épületét. A helyszínre vezényelt afgán különleges rendőri erők segítséget nyújtottak a területet védelmező norvég katonáknak. Több órán át tartott a küzdelem az ostromlók és a biztonsági erők között. az összecsapásban 11-en haltak meg. A NATO vezette haderő (ISAF) egyik szóvivője arról számolt be, hogy a támadást visszaverték, s a merénylőket megölték.

A tálib felkelők bejelentették, hogy csütörtöktől Afganisztán-szerte hadjáratot indítanak a NATO és szövetségeseinek erői ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!