Belföld

2012.05.03. 14:06

MSZP: a kormány kiveri a vakok kezéből a fehér botot

Az MSZP szerint a lemondását két év után benyújtó Réthelyi Miklósnak el sem kellett volna vállalni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetését.

MTI

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a távozó tárcavezető felkészült orvosprofesszor, de nem ért azokhoz a területekhez - a szociál- és az oktatáspolitikához, a kultúrához, a közművelődéshez -, amelyek felügyeletét a csúcsminisztérium vezetésével rábízták. Hozzátette: Réthelyi Miklós kétévnyi minisztersége után a szociális szféra "romokban hever", az igazgatási rendszert szétverték, a legtöbb intézményt államosították, de ettől nem lett több pénz a működésükre.

Azzal kapcsolatban, hogy az erőforrás-minisztérium élére Balog Zoltán államtitkár kerül, Korózs Lajos úgy foglalt állást: amíg a kormányzati politika iránya változatlan, és minden területen a miniszterelnök akarata érvényesül, "teljesen mindegy, hogy hívják a szakminisztert"

A sajtótájékoztatón Korózs Lajos emellett a gyógyászati segédeszközök támogatásának tervezett csökkentését bírálta. Erről szerdán a Népszabadság írt a birtokába jutott kormányzati döntés-előkészítő javaslatra hivatkozva. A napilap értesülése szerint idén 7, jövőre 14 milliárd forinttal mérsékelnék az egészségbiztosító erre fordítható keretét.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a nyilvánosságra jutott tervek szigorítanák a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés szabályait is, megszüntetve azt a lehetőség, hogy a közgyógyellátottak térítésmentesen kaphatják meg őket.

Korózs Lajos úgy fogalmazott: "a kormány kiveri a vakok kezéből a fehér botot és kirúgja a mozgássérültek hóna alól a mankót", a tervezett áremelések pedig több mint egymillió embert érintenek.

A Népszabadság írására reagálva az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte, vizsgálják a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét, és a vonatkozó költségvetési előirányzat betartása érdekében folyamatosan tárgyalnak a szakmai, forgalmazó és gyártó szervezetek képviselőivel. Az államtitkárság az egyeztetések lezárulta után ad bővebb tájékoztatást.

A szocialista politikus ezen kívül felháborítónak nevezte, hogy a kormány honlapján megjelent adótörvény-tervezet szerint akinek nincs társadalombiztosítása, az év elejétől visszamenőleg köteles lesz havi 6390 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!