Belföld

2012.05.14. 09:25

Sikeres szívátültetést hajtottak végre egy csecsemőn

Sikeres szívátültetést hajtottak végre egy három hónapos csecsemőn a múlt héten a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - közölte az intézet főigazgatója hétfőn az MTI-vel.

MTI

Ofner Péter főorvos kiemelte: a kisfiú a legfiatalabb beteg, aki eddig Magyarországon új szívet kapott. A műtétet múlt csütörtökön végezték el, az 5 kilogrammos kisfiú állapota azóta stabil - közölte.

A magyarországi szívátültetés huszadik évfordulójáról január elején a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján emlékeztek meg. Merkely Béla, a klinika elnöke akkor elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban. Hozzátette: Magyarországon szívátültetésre nagyjából három hónapot kell várni, ez az európai átlagnál valamivel jobb helyzetet jelent. Annak köszönhetően pedig, hogy ez év elejével Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, a kritikus állapotban lévő betegek még hamarabb juthatnak szervhez.

Az Eurotransplant révén először április végén egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő, 46 éves nő kapott új szívet a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbben. Nem sokkal később szintén e tagságnak köszönhetően egy gyermek kapott új vesét a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!