Belföld

2012.05.18. 02:20

Személyi jövedelemadó bevallás: hétfő a határidő

Körkép - Hétfőn lejár a személyi jövedelemadó bevallás benyújtására előírt határidő. A magánszemélyeknek május 21-én éjfélig kell teljesíteni a 2011. évben szerzett jövedelmükről bevallási és befizetési kötelezettségüket.

Kelemen Attila

A személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének elôsegítése érdekében 2012. május 18-án (pénteken) a NAV Nyugat- dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság központi ügyfélszolgálatai - köztük a szombathelyi is - hosszabbított nyitva tartással 18 óráig, az utolsó napon (május 21-én) pedig az általános nyitvatartási rend szerint, 8-18 óráig lesznek nyitva.

A pótlékmentes részletfizetés lehetpségével idén is élhetnek azok az adózók, akiknek a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100 ezer forintot. A korábbiakhoz képest fontos változás azonban, hogy idén az elsô részletet már a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

Az internetes nyomtatványkitöltô programmal elkészített bevallások elônye, hogy a program a bevallást ellenôrzi, a hibák többségét észleli és jelzi, így a tartalmi hibák száma jóval kevesebb. Ám mindezek ellenére még mindig fordulnak elő hibák, így érdemes az alábbi tanácsokat szem elôtt tartaniuk az önbevallóknak.

A papíralapú bevallásoknál leggyakoribb hiba az adózói aláírás hiánya, amely nélkül a bevallás érvénytelen. Ezt az adózónak utólag - személyesen - mindenképpen pótolnia kell.

Az adózók a bevallás főlapján nem mindig jelölik, hogy visszaigényelhető összeget kérnek vissza, illetve nem tüntetik fel a kiutalási címüket, számlaszámukat.

Gyakran nyilatkoznak az adózók az önkéntes pénztárba befizetett, korábban érvényesíthető 30 százalékról a jelenleg 20 százalékban érvényesíthető összeg helyett, vagy nem azt a pénztárt jelölik meg, ahol a tényleges befizetés történt.

A magánszemély jövedelméből a kifizető által levont adóelőleget sokszor nem a megfelelő sorba, hanem tévesen, saját befizetésként adózó által befizetett sorban tüntetik fel.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága arra is felhívja a figyelmet, hogy a kivonatolt nyomtatással előállított bevallásoknál az adózók ne csak a főoldalt, hanem a bevallás utolsó oldalán lévő pontkódo(ka)t tartalmazó lapot is írják alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!