Belföld

2012.06.28. 10:46

Az azonos nemű párok házasságának engedélyezését javasolja a DK

Budapest - Az azonos neműek házasságának engedélyezését kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), azt javasolva: a törvényhozás tegye lehetővé, hogy az ilyen párokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális családokat, így például gyermeket fogadhassanak örökbe.

MTI

Molnár Csaba, a DK alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: ennek érdekében törvénymódosítást készítettek, amelyet azonban csak azután nyújtanak be a parlamentnek, hogy egyeztettek róla a melegszervezetekkel.
   
Szavai szerint a többség dolga, hogy kiálljon a kisebbségek, jogegyenlőségük mellett, mert nem lehet tőlük várni, hogy egyedül képviseljék érdekeiket.
   
Kifejtette: a progresszív balközép politika szerint az államnak nem szabad beavatkoznia a polgárok magánéletébe, egyetlen csoport akaratát, ízlését sem kényszerítheti rá senkire, tiszteletben kell tartania a társadalom sokféleségét.
   
Elfogadhatatlannak minősítette, hogy bárkit hátrányos megkülönböztetés érjen vagy félnie kelljen szexuális orientációja miatt, és úgy foglalt állást: a melegeket érő megaláztatás "valamennyiünk szégyene".
   
Kitért arra, hogy az Európa Unió tagállamai közül Spanyolországban, Portugáliában, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Svédországban is szabad a melegházasság, és Finnországban, Luxemburgban, valamint Franciaországban is előkészületben van az engedélyezése, és ezt kezdeményezte a konzervatív brit kormány is.
   
Molnár Csaba szerint ezzel szemben Magyarországon "nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a kormányzó jobboldal is büszkén vállalja homofóbiáját". Állítását azzal magyarázta, hogy a Fidesz-KDNP az alkotmányban rögzítette családfelfogását - azaz hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre -, ami sérti és megbélyegzi a melegek közösségét.
   
Ennél is nagyobb baj - folytatta a DK alelnöke -, hogy a balliberális oldalon is egyre inkább a hallgatás, "a csendes ellenszenv" a jellemző a melegekkel szemben, a politikusok, attól tartva, hogy szavazatvesztéssel járna, nem beszélnek a melegek jogainak kiterjesztéséről.
   
Pozitív példaként hozta fel ugyanakkor, hogy a Vasas elnöke a budapesti melegolimpia megrendezése miatt tiltakozó szurkolói csoportnak válaszolva azt írta: a klub nem tesz különbséget a létesítményeit bérelni kívánók között hovatartozásuk miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!