Belföld

2012.06.05. 03:30

Egyenruhás bűnözés

Okkal háborítják fel a jóérzésű állampolgárt a hatósági korrupcióról szóló hírek - Horváth A. Attila kommentárja.

Horváth A. Attila

Voltaképpen azzal szembesülünk ilyenkor, hogy a jogszabályok betartatásának felelősei (visszaélve pozíciójukkal) épp e szabályok megsértésére játszanak, illegális haszon reményében. Különösen durva sebet üt a jogállam testén, ha a végrehajtó hatalmat képviselő bűnüldöző szervek tagjai válnak bűnelkövetôvé, mert ez annyit jelent, hogy szabad az átjárás a rendvédelem és az alvilág között.

Most épp egy ilyen irdatlan hitelvesztéssel fenyegető botrány kezd kibontakozni a letartóztatott két főrendőr ügyében. Mert ha igaz, hogy egy alvilági vezér kente meg az elvileg hozzá hasonlókra vadászó egyenruhásokat, és emiatt hullanak máris fejek az állomány felsőbb szintjein, akkor olyan rendszerszintű abnormalitást kell feltételeznünk, amilyenről a kormányváltás óta nem hallhattunk. A belügyminiszter ugyanis tudatos kommunikációval építgette a megtisztított, átszervezett, szabálykövető rendőrség imázsát – ám amint kiderül, hogy csak a külcsín változott, súlytalanná válik minden korábbi szigor és elszámoltatás. Politikai tétje is van tehát a korrupció feltárásának, s a történetbe kódolva lehet még néhány nagy bukás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!