Belföld

2012.06.27. 17:28

Fidesz: a családokat akarja szolgálni a jövő évi büdzsé

Szöges ellentétben áll egymással a kormánypárti és az ellenzéki képviselők álláspontja a 2013. évi költségvetéssel kapcsolatban – bizonyosodott be a büdzséjavaslat szerdai országgyűlési vitájában.

MTI

Puskás Imre, a testület fideszes előadója leszögezte: elsődleges cél a családok támogatása, ezért a büdzsé évi 160 milliárd forintot hagy a gyermeket vállaló családoknál adókedvezmények formájában. A javaslat 2013-ra 100 ezer új munkahely létrehozását ígéri. Szólt a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkentéséről, illetve az adminisztrációs terhek mérsékléséről, amely 105 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Szekeres Imre (MSZP) a költségvetés visszavonását követelte, mondván, az nem ad érdemi választ a gazdasági problémákra. Úgy vélte, drágább lesz az állam működése, stagnálnak a jóléti kiadások, nominális értékben nő a hiány, a lakosság adóterhelése pedig 460 milliárd forinttal nő. Ráadásul szerinte az emberek mellett a jövő év nagy vesztesei az önkormányzatok és az egészségügy.

Nyikos László (Jobbik) nem értette, miért erőlteti a kormány a 2,2 százalékos hiányt, hiszen a követelményeknek – a 3 százaléknál alacsonyabb mértéknek – megfelelne például a 2,7 százalékos hiánycél is, amellyel 120 milliárd forintot nyerne a költségvetés. A Jobbik álláspontja szerint a költségvetés legnagyobb vesztese az egészségügy, várhatóan tovább mélyülnek a társadalmi különbségek.

 

 

Vágó Gábor (LMP) szerint a közszolgáltatásokba kellene befektetni, elfogadhatatlan, hogy az oktatásra fordított források „történelmi mélyponton” vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!