Belföld

2012.06.18. 12:14

Figyelem, ha külföldre utazik, nézzen utána a védőoltásoknak!

Külföldi utazás esetén mindenképpen tájékozódni kell az adott célország járványügyi helyzetéről, a szükséges védőoltásokról - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője.

MTI

Ócsai Lajos főorvos sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarországon szinte teljesen ismeretlenek vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek, mint a hastífusz, a kolera, a malária, a dengue-láz, vagy a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás.

A főosztályvezető ezért azt ajánlja, hogy külföldi utazás előtt mindenki keresse fel orvosát, illetve az oltópontokat, ahol beszerezhetik az adott országba utazáshoz szükséges gyógyszereket, védőoltásokat. Ha pedig valaki külföldi utazásról hazatérve betegszik meg, mindenképpen forduljon orvoshoz! - hívta fel a figyelmet. Ócsai Lajos elmondta: Magyarországon a nyári szünidő idején elsősorban a bakteriális hasmenéses betegségek okoznak problémát. Ezek az esetek nagy részben az ételek nem megfelelő elkészítéséből, illetve tárolásából adódnak. A járványügyi főorvos ezért azt ajánlja, hogy mindig, de a nagy melegben különösen oda kell figyelni egyes kényes, például tojással készülő, továbbá olyan ételek elkészítésére és tárolására, amelyeket nem lehet kellően hőkezelni.

A nyári szünidő veszélyforrása a kullancs is - mondta a főorvos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadban tartózkodás után mindenki többször vizsgálja át testét, a védőoltás ugyanis csupán a vírusos agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet, a Lyme-kór ellen nem.

A sajtótájékoztatón Páll Gabriella gyermekgyógyász, epidemiológus arról beszélt, hogy egy friss európai felmérés szerint az utóbbi öt évben Magyarországon javult a gyermekbiztonság, de az EU-ban még mindig csak középszinten állunk. Magyarországon évente több gyermek hal meg balesetben, mint az összes többi halálok következtében együttvéve. A legtöbb ilyen baleset a nyári szünidő idején történik, ezért azt ajánlják, hogy a gyermekeket ne hagyják felügyelet nélkül - mondta Páll Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!