Belföld

2012.06.26. 08:04

Jegybanktörvény - Egy ellenzéki módosítót sem támogatott a bizottság

Budapest - Egyetlen, a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosítót sem támogatott az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága keddi ülésén.

MTI

A törvényjavaslathoz - amelynek részletes vitája kedden kezdődik a parlamentben - LMP-s, MSZP-s, független, és jobbikos képviselők is nyújtottak be módosítókat.    

Simor András jegybankelnök hétfőn azt mondta, hogy az MNB egyetért a jegybanktörvény módosításaival. A változtatások megszavazásával az Országgyűlés megvárja az Európai Központi Bank véleményét, mivel az EKB korábban számos kritikát fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bankról szóló eredeti törvénnyel kapcsolatban.     Scheiring Gábor (LMP) azt indítványozta, hogy - ellentétben az eredeti javaslattal - csak a deviza- és aranytartalék részletes összetételére vonatkozó információk legyenek titkosak maximum tíz évig, a tartalékok mértékét pedig nyilvánosságra lehessen hozni.    

Szekeres Imre, Kovács Tibor, Göndör István, Tukacs István és Burány Sándor szocialista képviselők javaslata szerint a monetáris tanács nem maximum 9, hanem maximum 7 tagú lehetett volna. A képviselők külön paragrafusban rögzítették volna azt is, hogy az MNB-nek csak két alelnöke lehet. Hasonló tartalmú módosítókatt nyújtott be Kolber István, Szűcs, Erika, Vadai Ágnes és Baracskai József (mind a négyen független képviselők) is.    

Nyikos László és Hegedűs Tamás jobbikos képviselők módosítója arra vonatkozott, hogy hatályban kellene tartani a jelenlegi MNB-törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek szerint az "MNB megküldi a Kormánynak a Monetáris Tanács napirendjét", a tanács ülésein pedig „a Kormányt szavazati jog nélkül a miniszter vagy az általa felhatalmazott személy képviseli".    

Simor András a parlament gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén - amellett hogy egyetért az MNB-törvény kormány által benyújtott módosításaival - megjegyezte: továbbra is úgy gondolják, nincs szükség a monetáris tanács és az MNB-alelnökök létszámának további bővítésére. Hangsúlyozta ugyanakkor: el tudják fogadni hogy a kormány és parlament nem nevez ki új tagokat a következő 9 hónapban. (Ekkor jár le Simor András mandátuma).    

Az MNB elnöke aláhúzta: hosszabb távon jobbnak tartanák, ha az MNB elnökének lenne véleménynyilvánítási joga a monetáris tanács tagjainak jelölésével kapcsolatban, beleértve az alelnököket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!