Belföld

2012.06.21. 16:00

Kövér László válaszolt Elie Wieselnek

Budapest - Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön megküldte válaszlevelét Elie Wiesel, Nobel-békedíjas amerikai író részére - közölte az Országgyűlés Hivatala az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a házelnök - tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét - a címzett belátására kívánja bízni, hogy nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.
   
Hétfőn az MTI washingtoni tudósítójának kérdésére - a nol.hu értesülését megerősítve - Elie Wiesel titkársága közölte: az író június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről.
   
A portál írása szerint a levélben az áll, megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.
   
Írásában a magyar származású amerikai zsidó író kitér azokra a "nyugtalanító hírekre", amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.
   
Elie Wiesel - a honlap szerint - a levélben emlékeztet rá, hogy a 2009 decemberében tartott parlamenti beszédében felkérte a magyar képviselőket, hogy tegyenek többet a bizonyos kiadványokban és a politikai életben is megjelenő antiszemita, rasszista megnyilvánulások ellen, amelyek "szégyent hoznak a nemzetükre".
   
"Azóta egyre világosabb, hogy a magyar hatóságok bátorítólag lépnek fel azokban a kísérletekben, amelyek tisztára mosnák Magyarország múltjának ezt a tragikus fejezetét, nevezetesen a világháborús magyar kormány részvételét az ország több százezer zsidó állampolgárának deportálásában és meggyilkolásában" – állapítja meg az író.
   
Elie Wiesel 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!