Belföld

2012.06.27. 15:34

Októberre halasztották a MÁV és a Mal kártérítési perét

Októberre halasztotta a bíró a Fővárosi Törvényszéken szerdán megtartott tárgyaláson azt a kártérítési pert, amelyet MÁV Zrt. a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított.

MTI

A MÁV 2011 tavaszán azért fordult a bírósághoz, mert az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása miatt súlyosan megrongálódott a vasúti pálya, egy hónapig szünetelt a vonatközlekedés, és a helyreállítás jelentős kiadást jelentett; ezért a vasúttársaság 282 millió forint kártérítést kér a Mal Zrt.-től.

A beadott szakértői anyagok ismertetésével, tanú és szakértők meghallgatásával folytatódott szerdán a kártérítési per.

A tárgyaláson Vígh Péter, a MÁV Zrt. jogi képviselője hangsúlyozta: fokozott veszéllyel járó tevékenység körében nem elegendő elháríthatatlan külső okra hivatkozni, hanem a működésért is felelősség terheli a tulajdonost. Szerinte a káruk a Mal működése miatt alakult ki, többek között amiatt, hogy a Mal monitoring-rendszere nem volt megfelelő.

Kovács Szabolcs, a Mal Zrt. ügyvédje szerint voltak helyi ellenőrzések, és a működés során mindent előírás szerint végeztek. Megkérdőjelezte azt, hogy a felperes MÁV jogosult-e kártérítésre, mert szerinte nem volt a tulajdonában a megrongálódott sín és vezeték.

Vígh Péter válaszul közölte: a MÁV vagyonkezelői jogot kapott az országos vasúti törzshálózatra a magyar államtól, és teljes körű infrastruktúra-fenntartási kötelezettsége van.

A tárgyaláson az igazságügyi és műszaki szakértők, valamint a tanúként meghallgatott, az alperes által készíttetett szakértői anyagot előterjesztő társaság vezetője nem értettek egyet abban, hogy mi vezetett a gátszakadáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!