Belföld

2012.07.13. 12:59

Hende: összesen csaknem 13 milliárdba kerülnek jövőre a külföldi magyar missziók

Összesen csaknem 13 milliárd forintba kerülnek 2013-ban a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásai - válaszolta egy képviselői írásbeli kérdésre Hende Csaba honvédelmi miniszter.

MTI

Az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült miniszteri válasz szerint az afganisztáni szerepvállalásra (ISAF, NATO) 8 milliárd 266 millió forint, a koszovói misszióra (KFOR, NATO) 2 milliárd 802 millió forint, míg a bosznia-hercegovinai misszióra (EUFOR ALTHEA, EU) 908 millió forint áll rendelkezésre jövőre.
    
A jobbikos Németh Zsolt kérdésére adott válaszból kiderül az is, hogy a szomáliai misszió 82 millió forintba, a ciprusi misszió (UNFICYP, ENSZ) 562 millió forintba, a sínai-félszigeti misszió 225 millió forintba, a libanoni misszió pedig 15 millió forintba kerül, míg a grúziai, kongói és nyugat-szaharai missziók katonai megfigyelőire összesen 72 millió forint áll rendelkezésre.
    
A miniszter összegzése szerint ez összesen 12 milliárd 935 millió 725 ezer forintot tesz ki.
    
Hende Csaba válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy a kiadási keretszámok fedezete részben költségvetési támogatás, kisebb részben a nemzetközi szervezetektől, illetve a nemzetközi partnerektől befolyó bevételek.
    
A tárcavezető tájékoztatása szerint kétoldalú megállapodások alapján egyes felszereléseket és technikai eszközöket, valamint járműveket a nemzetközi partnerek térítésmentesen biztosítanak a feladat ellátásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!