Belföld

2012.07.24. 05:17

Naponta több mint két jogszabály született idén

Az idei első félévben 479 jogszabály, ezen belül 90 törvény és 139 kormányrendelet született - derül ki a CompLex Kiadó Jogtárának adataiból.

MTI

A kiadónak az MTI-hez eljuttatott adataiból kitűnik,hogy a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, 82-vel több törvény és rendelet született. Másrészt kétnaponta átlagosan öt új jogszabályt alkottak, ezen belül minden második napra jutott egy új törvény. Akárcsak tavaly, idén is kormányrendeleteket és törvényeket alkottak a legnagyobb számban: 139 kormányrendelet született a tavalyi 108 után és 90 törvény a tavalyi 83-hoz képest - közölték.
Kiemelték, hogy erősödött a jogalkotásban a kabinet szerepe, mivel a június végéig hatályba lépett jogszabályok 29 százaléka, tehát majdnem egyharmada kormányrendelet, míg tavaly még 25 százalék körül volt az arányuk. Továbbra is nagyjából minden ötödik új jogszabály törvény, de az előző évi 19,9 százalékos arány 18,8 százalékra csökkent - mutattak rá.
Úgy fogalmaztak, a Magyar Nemzeti Bank a duplájára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tizenkétszeresére növelte a rendeletei számát, igaz, az NMHH 2011 első felében csak egy rendeletet adott ki. Jelentősen nőtt a belügyminiszteri, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszter által kiadott rendeletek száma is, de csökkent a nemzetgazdasági és a korábbi nemzeti, most már emberi erőforrás miniszter által kiadott rendeleteké - jegyezték meg.
Hangsúlyozták, hogy bár már tavaly is előfordultak olyan jogszabályok, amelyek a megjelenésük napján hatályba léptek, ezek száma az idén megháromszorozódott, a 2011 első félévi 7-ről 20-ra emelkedett. A tavalyi 4-gyel szemben idén már 12 olyan kormányrendelet volt, amely hatályba lépésénél nemcsak napot, hanem órát is fel kellett tüntetni - hívták fel a figyelmet.
Még inkább figyelemreméltó - írták -, és "talán a jogalkotás túlságosan felpörgött tempójából adódó hibákkal magyarázható", hogy az idén június végéig kihirdetett törvények és rendeletek majdnem 10 százaléka, összesen 41 jogszabály csak azért született, hogy egyes már korábban elfogadott és kihirdetett, de még nem hatályba lépett jogszabályok más tartalommal vagy egyáltalán ne lépjenek hatályba.
A 41 ilyen jogszabályból 24 volt törvény - vagyis a törvények negyede csak korrekciós céllal született -, 12 kormányrendelet, egy jegybanki, míg 4 miniszteri rendelet - közölték. Hozzáfűzték: egy évvel korábban 30 jogszabály született ilyen korrekciós céllal.
Úgy vélték, a jogalkotásban jól láthatóak a jelei annak, hogy az Országgyűlés idén "nem ment szabadságra" a tavaszi ülésszak végén, hanem július 13-ig rendkívüli ülésszakot tartott. Július első két hetében ugyanis további 40 jogszabály született, így július 17-ig összesen 519 jogszabályt hirdettek ki idén - idézték fel. Megjegyezték: a jogalkotás nyári szünetéig összesen 113 törvényt és 161 kormányrendeletet hozott ez az év.
Emlékeztetettek, tavaly rekordot jelentett, hogy egész évben 213 törvényt hirdettek ki. Az idei első féléves számok arra utalnak, hogy idén újabb csúcsdöntés következhet, ha a parlament ősszel is a jelenlegihez, és különösen a tavalyi decemberihez hasonló tempót diktál - írta a Complex Kiadó,  amely a holland Wolters Kluwer csoport tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!