Belföld

2012.07.18. 09:52

Nyúlj a szemébe! – Mit tehetünk egy utcai támadás során? (videó)

Megugrott a gázsprék forgalma Pécsett Bándy Kata tragikus meggyilkolását követően.

LiveInfo

Számos nő érzi magát az eset óta különösen kiszolgáltatottnak, egy erőszakos támadás lehetősége pedig mindenki számára sokkal valóságosabbá vált. A legnépszerűbb önvédelmi eszköz a gázspray, emellett azonban nagyon sok eszköz van, mellyel szembeszállhatunk egy esetleges támadóval. Kevésbé ismert a hangspray, amely hanghatásával felkeltheti a figyelmét a támadás közelében tartózkodóknak, de hatásosak a gáz-riasztó fegyverek is.

A legjobb megoldás azonban, ha nemcsak eszközöket szerzünk be, hanem magunkat is felkészítjük az utcai konfliktusra. Régi igazság, hogy az önvédelem nem a küzdelemnél kezdődik, hanem sok esetben már a potenciális áldozat megjelenésétől, járásától is függhet, megtámadják-e.

Utánajártunk, milyen lehetőségei vannak egy hölgyeknek, ha valaki fizikai erőszakot alkalmaz ellene.

Zseli Dávid önvédelmi oktató szerint az egyik legfontosabb, hogy a megtámadottak a fojtási helyzetekből minél hamarabb kikerüljenek, hiszen egy tapasztaltabb támadó 4-5 másodperc leforgása alatt kifojthatja áldozatát. László Emőke női oktatóként erre számos megoldással tud szolgálni. Amit szerinte egy nő bármikor meg tud tenni, az a rendkívül fájdalmas szembenyúlás, vagy éppenséggel egy erősebb nyomás a légcsőnél, mely köhögési rohamot idéz elő a támadónál. Emellett egy támadás során bármilyen könnyen elérhető ponton fájdalmat okozhatunk, így például a fül vagy haj meghúzásával, vagy éppenséggel a klasszikus női célpont ütésével.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!