Belföld

2012.07.02. 12:07

Orbán Viktor: a tranzakciós illeték megteremti a munkahelyvédelmi akció forrásait

Munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett meg Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

MTI

Az akcióterv részeként a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25–54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulékot a felére csökkentik. A tízpontos munkahelyvédelmi akcióterv ismertetésekor Orbán Viktor kormányfő – napirend előtti felszólalásában – emlékeztetett a Fidesz– KDNP és a kormány közötti megállapodásra, hangsúlyozva, hogy egy „soha nem látott mértékű szociális adócsökkentésre” készülnek, megkönnyítve ezzel a hazai vállalkozásoknak a foglalkoztatást.

Orbán Viktor közölte: a kiemelt munkavállalói csoportok esetében csökkentik a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást százezer forintos bruttó bérig.

 

 

A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet.

A kisadózók adó- és adminisztrációs terheinek csökkentését, számukra tételes adózás bevezetését javasolta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a 6 millió forint alatti árbevételű mikrovállalkozások számára az adófizetés rendkívül egyszerű, választható formáját kínálják majd, így aki ezt választja, annak egyetlen adót kell fizetnie, főállású kisadózó esetében havi 50 ezer forintot, mellékállásban 25 ezer forintot. A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót – tette hozzá.

A miniszterelnök felszólalásában érintette a múlt heti uniós csúcstalálkozót is, arra kérve a magyar parlament illetékes szakbizottságait, hogy vegyék napirendre és kezdjék el tárgyalni a közösség állam- és kormányfőinek találkozóján született döntésekről közzétett dokumentumot, amely „olyan történelmi lépésekről” szól, mint a bankunió, a költségvetési unió, a gazdaságirányítási unió és lényegében egy teljes politikai unió létrehozása.

Vona Gábor (Jobbik) hangsúlyozta: pártja minden olyan intézkedést támogat, amely bajba jutott társadalmi csoportoknak segít, de most nem erről van szó. Szerinte a jelenlegi helyzet egy rossz gazdaságpolitika és egy rossz társadalompolitika lecsapódása.

Jávor Benedek (LMP) szerint a miniszterelnök által bejelentett tíz pont nyílt beismerése annak, hogy az elmúlt két év gazdaságpolitikája csődöt mondott és a kormány az LMP korábbi terveit valósítja meg a célzott járulékcsökkentéssel.

Mesterházy Attila (MSZP) pártelnök-frakcióvezető szerint a 10 pontban megfogalmazott cél a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegek megsegítésére helyes. „Talán megtalálták a minisztériumban az előző szocialista kormány dokumentumait” – fogalmazott. Leszögezte ugyanakkor: ezekhez a célokhoz mindenképpen munkahelyekre lenne szükség, amihez viszont növelni kellene a külső és belső fogyasztást, de a kormány nem ebben az irányban halad.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: szomorú, hogy az ellenzéki pártoknak nincs konkrét mondanivalója a munkavállalóknak, hiszen szinte egyetlen javaslat vagy bővítés sem hangzott el a miniszterelnök által bejelentett akciócsomaghoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!