Belföld

2012.08.31. 17:55

Cozma-ügy - A Kúria szeptember végén tárgyalja a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmét

Szeptember végén kezdi tárgyalni a Cozma-ügyet a Kúria, a nyilvános ülések 25-26-án és október 1-jén lesznek - közölték a legfelsőbb bírói fórumon pénteken az MTI érdeklődésére.

MTI

A Legfőbb Ügyészség július elején jelentette be, hogy felülvizsgálati kérelemben kezdeményezi a Győri Ítélőtábla jogerős döntésének hatályon kívül helyezését.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki az első- és másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre; a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottakat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletében mondták ki bűnösnek.

A Győri Ítélőtábla 2012 áprilisában kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év, Sztojka Ivánt pedig 8 év börtönre ítélte. A másodfokú bíróság Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek, Németh Győzőt egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el, Sztojka Iván esetében pedig háromrendbeli testi sértést állapított meg.

Nagy Zoltán, a tábla eljáró tanácsának elnöke szóbeli indoklásában kifejtette, hogy nem lehet a vádlottak akarategységére következtetni; Raffael Sándor indulatos állapotában rögtön megvalósította szúrási szándékát, Németh Győző azonban nem vett részt a Marian Cozma elleni támadásban, arra pedig nem mutatnak konkrétumok, hogy Sztojka Iván a halálos szúráskor támadta volna Marian Cozmát, tevékenysége "legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető".

Büntetőjogászok szerint a másodfokú bíróság által megállapított minősítés esetén kiszabható büntetés felső határa 20 év, ehhez képest a jogerős ítéletben szereplő 18-18 év nem tekinthető enyhének.

Néhány héttel a jogerős ítélet kihirdetése után Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a nyilvánosságban és a Kúria elnökének írt levelében is foglalkozott az üggyel. Kérte az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát a legfelsőbb bírói fórum elnökétől, a "nagy visszhangot kiváltó, esetenként túlzottan enyhe, következetlen vagy ellentmondásos ítéletek - köztük a Cozma-ügy - miatti" társadalmi felháborodásra hivatkozva pedig felvetette, hogy megfelelő-e a bírósági ítéletek szigora és következetessége.

A Legfőbb Ügyészség indokolási kötelezettség elmulasztása és a tényállás ellentmondásai miatt nyújtott be felülvizsgálati indítványt a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében, kérve a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!