Belföld

2012.08.24. 14:19

Pénzbírság a magyarságát felvállaló Fehér Istvánnak

Pénzbírság kifizetésére szólította fel a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságát felvállaló egyik felvidéki magyart, Fehér Istvánt, miután nem volt hajlandó leadni a hatóságok által érvénytelenített személyazonossági okmányait; ezt az érintett közölte az MTI-vel pénteken, jelezve: nem tesz eleget a felszólításnak.

MTI

"A büntetés kifizetésére szóló felszólítást ma kaptam kézhez, két héttel azután, hogy beidéztek a révkomáromi rendőrségre az okmányaim beszolgáltatása okán, aminek nem voltam hajlandó eleget tenni" - magyarázta a történteket Fehér István. Rámutatott: a rendőrségnek az okmányait érvénytelenítő határozata alapján elvben már át sem vehette volna az ajánlott küldeményt, hiszen jelezték neki, hogy okmányait bárhol és bármikor lefoglalhatják. Hozzátette: ha azonban ennek eleget tenne, az teljesen ellehetetlenítené a hétköznapi életét.

A rendőrség bírság kifizetésére felszólító határozata arra hivatkozik, hogy Fehér István szabálysértést követett el, amikor nem volt hajlandó beszolgáltatni "érvénytelen" személyes okmányait. "Fehér István 2011. szeptember 15-i hatállyal a szlovák állampolgárságról szóló törvény és a későbbi rendelkezések értelmében elveszítette szlovák állampolgárságát, és nem teljesítette a személyazonossági igazolványa beszolgáltatására vonatkozó kötelességét" - olvasható a határozat indoklásában, amelynek alapján a rendőrség a szabálysértésekről szóló törvény vonatkozó rendelkezéseire hivatkozva 33 euró pénzbírság kifizetésére szólítja fel Fehér Istvánt.

"A bírságot nem fogom kifizetni, mert azt egy az alkotmányba ütköző törvény alapján rótták ki rám" - szögezte le Fehér István. Hozzátette: teszi ezt annak ellenére, hogy tisztában van vele, az összeget előbb-utóbb végrehajtó útján próbálják majd megszerezni tőle a szlovák hatóságok. "István közölte velem, hogy az ügyet elvi kérdésnek tekinti, és ezért nem hajlandó kifizetni a bírságot, ezzel szerintem ismét tanúságot tett hazaszeretetéről" - mondta az eset kapcsán az MTI-nek Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki korábban már több, a szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar jogi képviseletét vállalta el azokkal a beadványokkal összefüggésben, amelyekkel a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak.

Hozzátette: nem telik el hét anélkül, hogy hasonló alkotmányellenes intézkedésekkel ne próbálnák megfélemlíteni az érintetteket. A szlovák belügyminisztérium júliusi közlése szerint a 2010 júliusában hatályba lépett szlovák állampolgársági törvény alapján, annak első két éve során 296-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, közülük 25-en a magyar állampolgárság felvétele okán. Bár ezzel kapcsolatos hivatalos adatok nem kerültek nyilvánosságra, az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok számát néhány száz és egy-kétezer közöttire becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!