Belföld

2012.09.06. 09:36

Azeri kiadatás - Betekintést kér az MSZP a döntés-előkészítő iratokba

Az MSZP betekintést kér azokba a döntés-előkészítő iratokba, amelyek az azeri baltás gyilkos átadását megelőzően születtek.

MTI

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: Navracsics Tibor igazságügy-miniszterhez fordult, azt kérve, tegye lehetővé, hogy betekinthessen a tárcánál ez ügyben keletkezett dokumentumokba.
    
Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy a kiadatási döntéseket mindig szakmai egyeztetés előzi meg, előkészítő anyagok születnek az igazságügyi és a külügyminisztériumban, valamint a hírszerzésnél is. Szerinte ezek ismeretében megállapítható lenne, hogy ki milyen mértékben felelős Ramil Safarov kiadatásáért.

Bárándy Gergely azt mondta: ha az apparátus javaslata az volt, hogy a baltás gyilkost adják át hazája hatóságainak, megoszlik a felelősség a döntést előkészítő munkatársak és az azt meghozó politikusok között, ha viszont a kormány a szakmai javaslat ellenében döntött a kiadatásról, akkor sokkal súlyosabb a politikai felelősség.
 "Egyelőre úgy tűnik, komoly esélye van annak, hogy Magyarország miniszterelnöke egy köztörvényes bűnözőt, egy minősített emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt embert anyagi haszonszerzés végett hagyott futni" - jelentette ki.
    
Megjegyezte ugyanakkor, hogy feltételezésekkel nem elégedhet meg a közvélemény. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére azt mondta: az előkészítő iratok többsége nem nyilvános, de sem szolgálati, sem államtitkot nem tartalmaz, így a miniszter nyilvánosságra hozhatja azokat. Az MSZP-s politikus szerint ez helyes döntés lenne, míg a képviselőknek lehetőséget kellene adni arra, hogy a minősített iratokat is megnézhessék. Kifogásolta ugyanakkor, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői napirendjén a szocialisták kérése ellenére nem szerepel az ügy.
    
Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, nemcsak a mostani, hanem az előző kormányzati ciklusban keletkezett iratokba is betekintést kér. Kitért arra, hogy 2004-ben - amikor Ramil Safarov egy budapesti kollégiumban meggyilkolta örmény katonatársát - édesapja, Bárándy Péter volt az igazságügy-miniszter, aki beszámolt neki arról, hogy Azerbajdzsán már akkor is kérte a férfi kiadatását, a szocialista kormány azonban ezt elutasította, és így tett később is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!