Belföld

2012.09.04. 08:36

Azeri kiadatás - Gyurcsány Ferenc levelet írt az örmény elnöknek

Levélben fordult Örményország elnökéhez Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a kiadatási üggyel összefüggésben, tudatva Szerzs Szargszjánnal: sajnálattal értesült arról, hogy a magyar kormány kiadta egy örmény katonatiszt ellen Budapesten elkövetett brutális gyilkosság azeri elkövetőjét Azerbajdzsánnak, a lépést elfogadhatatlannak tartja.

MTI

"A magyar hatóságok elfogadhatatlan, megalázó, az örmény néppel szemben tapintatlan, a regionális érzékenységeket pedig súlyosan félreértő döntést hoztak" - értékelte a történteket a Demokratikus Koalíciót vezető politikus levelében, amelyet kedden az MTI-hez is eljuttatott.
 
Gyurcsány Ferenc azt írta az örmény elnöknek, hogy az eset széleskörű felháborodást váltott ki a magyar közvéleményben, melynek következtében tiltakozó demonstrációk kezdődtek Budapesten. 
 Jelezte, hogy az azerbajdzsáni kormány az ő miniszterelnöksége alatt is több alkalommal kérte Magyarországtól a gyilkosság elkövetőjének átadását, "kellő, az elítélt szabadon engedését kizáró garanciák hiányában" azonban kormánya a kérés megtagadása mellett döntött.     Hozzátette: egykori miniszterelnökként szeretné biztosítani az örmény elnököt és népet arról, hogy a magyar kormány lépésével ellentétben, rengetegen osztják az azeri bűnelkövető kiadatásával és annak azerbajdzsáni kezelésével kapcsolatos örmény aggodalmakat. 
    
Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét.
Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal; az első hírek még a kapcsolatok megszakításáról szóltak. Az örmény külügyminisztérium ugyancsak a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését említette nyilatkozatában.
    
Vasárnap Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hivatalába kérette és diplomáciai jegyzéket nyújtott át Vilayat Guliyevnek, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének. Ebben arról tájékoztatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi kiadatása ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!