Belföld

2012.09.07. 05:56

Azeri kiadatás - Tüntetés a bejrúti magyar nagykövetség előtt is

Magyarország bejrúti nagykövetsége előtt is tüntettek csütörtökön a Libanonban élő örmények politikai pártjainak ifjú tagjai, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat az örmény tiszttársának meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov kiadása és szabadlábra helyezése miatt.

MTI

Washington "mélyen csalódott" Budapest döntése miatt

Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

"Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt" - mondta a szóvivő.
 Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.
 
Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött üzenetben - az Asbarez helyi örmény hírportál szerint - Krekorian úgy fogalmazott, hogy "elképesztette" a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, "megmagyarázhatatlan" döntése. 
Krekorian, aki az első örmény származású választott tisztségviselő Los Angelesben, arra szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.
Kálmán László az MTI-nek telefonon elmondta, hogy csütörtökön egy udvarias hangvételű levélben válaszolt Paul Krekoriannak. Ehhez csatolta a Miniszterelnöki Hivatal angol nyelvű közleményét, amely kifejti a hivatalos magyar álláspontot.
    
A főkonzul elmondta, hogy csütörtök délutánra több örmény ifjúsági szervezésében mintegy 400 fős, két és fél órán át tartó tiltakozást tartottak a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus előtt. (A két misszió, több más külképviselettel együtt, ugyanabban a toronyépületben működik.)
Kálmán László szerint a szervezetten, buszokkal és gépkocsikkal a helyszínre szállított tüntető között sok volt az iskoláskorú. A megmozdulás részvevői, akik mintegy fele-fele arányban tartottak fel Azerbajdzsánt, illetve Magyarországot elítélő transzparenseket, rendbontás nélkül és rendőri biztosítás mellett demonstráltak.
    
A tüntetést megelőzően a szervezők közleményt adtak ki, amelyben elítélték mind a magyar, mind az azeri kormány lépéseit, valamint sürgették, hogy Budapest vonja vissza a kiadatásról szóló döntését és kérjen bocsánatot érte. Bakutól a tiltakozók azt várják el, hogy vonja vissza a kegyelmet és börtönözze be Safarovot. 
 Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.

Bírálja az azeri vezetést az Amnesty International

Élesen bírálta az Amnesty International (AI) az azerbajdzsáni vezetést azokért a döntésekért, amelyeket az örmény tiszttársának meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov átadását követően fogadott el.

A nemzetközi emberjogi szervezet a honlapján csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumban úgy fogalmazott, hogy ezek a döntések úgy értelmezhetőek, mint az etnikai indíttatású erőszak jóváhagyása. Az AI attól tart, hogy ezek a lépések tovább szítják a feszültséget az azerbajdzsániak és az örmények között, valamint újabb etnikai indíttatású erőszakra bátorítanak, ezért felszólította mindkét ország kormányát, hogy ítélje el nyilvánosan az etnikai alapú erőszakot.
    
Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az alvó örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, az elmúlt nyolc évre visszamenőleg kifizették bérét és ingyen új lakást adtak neki. 

Ilham Aliyev azeri elnök azzal, hogy kegyelemben részesítette és előléptette Safarovot, azt üzente honfitársainak, hogy az örmények elleni erőszak nemcsak elfogadható, hanem jutalmazandó - mutatott rá az Amnesty International.
A nemzetközi szervezet szerint az azeri kormánynak vissza kell vonnia Safarov minden privilégiumát, és nyilvánosan el kell ítélnie a nemzetiségi alapon elkövetett erőszakot. Ugyanakkor az örmény kormánynak is egyértelművé kell tennie, hogy elfogadhatatlan az azeriak elleni megtorlás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!