Belföld

2012.09.03. 08:22

Ceglédi konfliktus - A főkapitány hiányosnak találta a tényfeltáró vizsgálati jelentést

Hiányosnak találta, ezért kiegészítésre visszaadta a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban elkészült tényfeltáró vizsgálati jelentést Hatala József országos rendőrfőkapitány - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn.

MTI

Garamvölgyi László közölte: a vizsgálat, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás, határidőre elkészült, de megismerve annak tartalmát, az országos rendőrfőkapitány hiányosnak tartotta azt, ezért pénteki határidővel annak kiegészítését rendelte el az ORFK szakembereitől.
A szóvivő arról nem kívánt felvilágosítást adni, hogy mit hiányolt az országos főkapitány a tényfeltáró vizsgálati jelentésben.
    
Az ORFK szóvivője emlékeztetett: Hatala József augusztus 22-én rendelte el a Pest megyei városban néhány nappal korábban történtekkel kapcsolatos vizsgálatot, amely mint hangsúlyozta, nem konkrét személy ellen irányul.
    
Cegléden augusztus 19-én este mintegy 400-an gyűltek össze a város külterületének néhány utcájában, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől.
    
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint még előző este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.
    
A konfliktus előzményeiről szólva a Pest megyei város utcáiban összegyűltek az MTI munkatársának akkor azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".
    
Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat képviselői a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozásul egy petíciót fogalmaztak meg, amelyet eljuttattak a belügyminiszternek. A több mint kétezer ember által aláírt dokumentumra a tárca közleményében úgy válaszolt: a kormány és a Belügyminisztérium "az ország valamennyi polgárát képes megvédeni a támadásoktól", minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellépnek. Hozzátették: "Magyarország egyetlen települését, városrészét, utcáját nem uralja semmilyen szélsőség, a közrend, a közbiztonság szilárd".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!