Belföld

2012.09.10. 14:13

Hagyó-per - Kedden folytatódik a tárgyalás Kecskeméten

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kihallgatásával folytatódik kedden az ellene és 14 társával szemben június 13-án megkezdődött büntetőper tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken.

MTI

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait.
A Fővárosi Törvényszék elnöke nyolc, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke egy kiemelt üggyel kapcsolatban indítványozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének másik, azonos hatáskörű bíróság kijelölését a törvényszék és a tábla rendkívüli és aránytalan munkaterhei miatt, az ügyek időszerű elbírálása érdekében.
Handó Tünde, az OBH elnöke a törvényben előírt feltételeket megvizsgálta és a kijelöléssel érintett bíróságok hozzájárulását bekérte, ezek alapján az indítványnak helyt adott és döntött valamennyi ügy áthelyezéséről.
    
A vád szerint Hagyó Miklós L. Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és H. Évával, a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismeretségi körük anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek.
A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.
A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 17-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta pedig szabadlábon védekezhet.
Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a nyári ítélkezési szünet előtt két tárgyalási napot tartott. Június 13-án a vádat ismertette a vádhatóság, míg a július 13-i tárgyaláson Sz.-né Sz. Eleonóra tizennegyedrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi humánpolitikai igazgatójának kihallgatása zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!