Belföld

2012.09.30. 05:50

OGY - Folytatódik a vita a választási regisztrációról és az új Ptk.-ról

A jövő héten ismét háromnapos ülést tart az Országgyűlés. A képviselők az előzetes regisztrációról, valamint a következő Polgári törvénykönyvről (Ptk.) is folytathatják a vitát, de napirendre kerül az előző évi költségvetés zárszámadás is.

MTI

A Ház ezúttal is hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd a szokásos interpellációs blokk következhet a délutáni órákban.     

A határozathozatalok listáján, az előző héthez hasonlóan most is főként gazdasági témájú indítványok szerepelnek. Döntés várható például a kormány munkahelyvédelmi akciótervében foglaltak megvalósítását célzó törvénymódosító javaslatokról, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló indítványról.     
A hétfő esti órákban elsőként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsítását célzó javaslatáról kezdődik általános vita, majd Lázár János alkotmánymódosító indítványának részletes vitája következhet. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár előterjesztésében az alkotmányba foglalná, hogy sarkalatos törvény kérelemre történő névjegyzékbevételhez kötheti a választójog gyakorlását. Ezt követően, várhatóan már a késő esti órákban további részletes viták kerülhetnek sorra, a képviselők így ismét elmondhatják véleményüket például az Állami Számvevőszék tavalyi munkájáról szóló beszámolóról.  
 
  Kedden reggel 9 órakor, ugyancsak napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap. Ezután a 2011-es zárszámadás általános vitája kezdődhet meg, ennek során miniszteri expozé és az Állami Számvevőszék elnökének felszólalása hangozhat el, valamint a frakciók vezérszónokai szólalhatnak fel. A többi képviselőnek egy későbbi ülésen lesz lehetősége elmondaniuk véleményét.     

Később általános vitát folytatnak a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatról, az ülésnap végén pedig a kormánypárti képviselők választási eljárásról szóló, előző hétről elnapolt előterjesztésének általános vitája folytatódhat. Ez az indítvány tartalmazza a választójog előzetes regisztrációhoz kötését, továbbá az ajánlószelvények rendszerének megszüntetését és a kampánycsend eltörlését.     

Szerdán az új Ptk. általános vitáját folytatják a képviselők, ezúttal az első, a második, a negyedik és a hetedik könyvekről mondhatják el a véleményüket egy, legfeljebb 20 perces felszólalásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!