Belföld

2012.09.25. 06:20

Szakértői kérdések a bíróságról

A Velencei Bizottság, az Európai Unió tanácsadó szerve egynapos igazságszolgáltatási szakértői konzultáción járt Budapesten a múlt héten, erről hétfőn tájékoztatott a Kúria elnöke, dr. Darák Péter.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiemelte a joggyakorlatelemző csoportok, valamint az önkormányzati normakontroll tanács létrehozását, s azt, hogy a Kúriának kell legyen rálátása az alsóbb szintű bíróságokra, s szólt az elkészült SZMSZ-ről is. A kúriaelnök mellett azonban azok a civil szervezetek is közzétettek egy, kissé árnyaltabb elemzést, amelyekkel szintén találkozott a delegáció. Nos, a Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért már korábban jelezte, s a Velencei Bizottság is osztotta az aggályt: az új bírósági rendszer a maga egészében fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a tavaly kialakított új bírósági rendszeren 30 ponton változtatott ugyan a kormány, ám a bírói függetlenség és a tisztességes eljáráshoz való jog továbbra se biztosított maradéktalanul. Úgy tűnik, a pontos tájékozódást újra több forrásból tudjuk csak biztosítani magunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!