Belföld

2012.09.06. 13:24

Tiltakozik a Jobbik az IMF-által kért megszorítások ellen

Balatonfüred - A Jobbik tiltakozik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kért megszorító intézkedések ellen, s azt követeli, a bankszféra vegye ki a részét a magyar közteherviselésből - mondta a párt frakcióvezető-helyettese Balatonfüreden csütörtökön.

MTI

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kormány eddig az IMF-megállapodás pozitív oldalairól beszélt, most jön a feketeleves - fogalmazott Volner János a párt balatonfüredi frakcióülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

Volner János arra reagált, hogy a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent: a kormánypárti képviselők szerdán a sárvári frakcióülésen tájékoztatást kaptak az IMF követeléseiről. A lap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

A frakcióvezető-helyettes közölte: az IMF - úgy, ahogy a Jobbik megjósolta - egy rakás megszorító intézkedést kér a kormánytól; "azt gondoljuk, hogy a megszorítások egy része a kormány taktikai húzása, nyilvánvalóan ezek nem fognak megvalósulni, a kormány abban a színben szeretne majd tetszelegni, hogy milyen hősiesen alkudozott ő a magyar nemzeti érdekekért".

Az ingatlanadó bevezetésére viszont a frakcióvezető-helyettes reális esély lát, mivel "ezzel korábban is foglalkozott a Fidesz."

A Jobbik azt valószínűsíti, hogy a nyugdíjak csökkentéséből nem lesz semmi.

Volner János szerint az IMF-megállapodás konklúziója az, hogy "ismét az emberek fizetik meg az elrontott kormányzás árát, ismét nem a bankokat vonják be a közteherviselésbe, hanem a magyar embereknek kell ezeket a költségeket állniuk."

A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy az IMF ilyen megszorító intézkedéseket kér - jelentette ki. 

Hozzátette: a bankszféra nemzetközi szinten is kimagasló jövedelemre tett már szert az elmúlt években Magyarországon;  "ezeknek a pénzeknek a visszaáramoltatására szükség volna: be kell kapcsolni a bankszférát a magyar közteherviselés rendszerébe, nem maradhat szent tehén, miközben az embereket nagyon kemény megszorító intézkedésekkel sújtja az IMF kérésére a kormány".   

A Jobbik frakcióülésén "elsősorban az a téma, ami az emberek megélhetésével, mindennapi gondjaival kapcsolatos; az emberek egyre rosszabbul élnek, egyre kevesebb embereknek van munkája, ezekre a kérdésekre dolgozunk ki folyamatosan szakmai alternatívákat, ezeket ismertetjük a frakcióval" - válaszolta az MTI kérdésre Volner János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!