Belföld

2012.10.04. 18:31

Az iszapkatasztrófa mementója

Devecser – A tanítványok, élükön Turi Attila, Ybl-díjas építésszel befejezték a mester utolsó munkáját. Makovecz Imre alapkoncepciójára építve elkészült „Az újjászületés kápolnája” Devecserben, amit a közelmúltban elhunyt építész családja jelenlétében csütörtökön este avattak. A kápolna egyszerre Isten háza és a katasztrófa mementója.

Tremmer Tamás

Van élet Devecserben!

Hosszú idő kell ahhoz, hogy a vörösiszap-katasztrófát követően a testi után a lelki sebek is beforrjanak. A gyógyuláshoz nyújthat segítséget „Az újjászületés kápolnája”, ahol Isten meghallgatja a fohászt.

Akik látták a katasztrófát, átélték a tragédia, maguk sem gondolták, hogy mindez ilyen rövid idő alatt elkövetkezhet. A vörösiszap áradat második évfordulóján bátran kijelenthető, ami itt történt, az valami csoda. A város valóban újjá születik. Mindezt Toldi Tamás polgármester mondta „Az újjászületés kápolnája” avatásakor.

A temploma egyszerre Isten hajléka és a katasztrófa mementója, fogalmazta meg Baranyai László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója. Kijelentette, a kápolna az MFB-hez tartozó 22 állami erdőgazdaság egyenlő tehervállalásával, Makovecz Imre alapkoncepciójára építve Turi Attila tervei alapján jött létre. Ez is példázza az összefogás erejét. Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szintén a nagyívű összefogás jelentőségét hangsúlyozta.

 

 

Elképesztő urbanisztikai csoda, ami Devecserben történt. Ezt a tettrekészséget kell folytatni az országban is, fejtette ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Hozzátette, Makovecz Imre már a földi pályafutása alatt a világ leghíresebb templomépítőjévé vált, a város legyen büszke arra, hogy a művének helyet adott.

Dr. Kovács Zoltán, Veszprém Megyei Kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kápolna 13 méteres tornya az éghez fohászkodik, azokért, akiket két éve elsodort a gyilkos iszap. Az angyalok kitárt szárnyai azonban vigyáznak ránk, hogy többé ne kelljen ilyen borzalmat átélni. A templom emléket állít annak az összefogásnak, ami a katasztrófa nyomán megvalósul

Az ökümenikus kápolnát az egyháza képviselői is megáldották, így dr. Róna Tamás (Alföld régió főrabbija), Polgárdi Sándor (Veszprém Evangélikus Egyházmegye esperese), Steinbach József (Dunántúli Református Egyházkerület püspöke) és dr. Márfi Gyula Veszprémi Főegyházmegye érseke.

A kápolna 30 millió forintos költségvetéssel épült, a jövőben a Bakonyerdő Zrt. fogja a gondját viselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!