Belföld

2012.10.19. 16:58

Megsemmisítették a féltonnás bomba gyújtószerkezeteit (frissítve)

A tűzszerészek megsemmisítették péntek délután a Dunában talált féltonnás, második világháborús bomba mindkét gyújtószerkezetét - közölte Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészetének kommunikációs tisztje az MTI-vel. Estére mindenki hazatérhetett otthonába.

MTI

Mindenki hazatérhetett otthonába

Kora délután hazatérhettek otthonukba azok az óbudaiak, akiknek a Dunában talált második világháborús bomba miatt kellett elhagyniuk lakásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a bomba gyújtószerkezeteinek megsemmisítése után a rendőrség valamennyi helyszínen feloldotta a területlezárást, így minden lakó hazatérhetett.

 

 


   
Az óbudai önkormányzat azt is közölte, hogy mind a nyolcezer kitelepített hazamehetett. A közlemény idézte Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki példaértékűnek nevezte a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat összefogását, és köszönetet mondott a lakosság együttműködéséért.
   
Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba. A munkálatokat péntek reggel 8 órakor kezdték el, egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg.
   
A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni. Az érintettek nagy részének nem okozott gondot, hogy a kiürítés idejére megoldást találjon - tudatta az önkormányzat. Negyven embert az Aquincum Általános Iskolában, hat kismamát pedig az Arató Emil téri óvoda épületében helyeztek el. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába öt fekvő beteget szállítottak, további három idős emberről pedig a Szérűskerti idősek otthonában gondoskodtak.
   
A kerület jelezte: mindegyik befogadó intézményben meleg ebédet, ásványvizet és forró teát kaptak az ott tartózkodók.Korábbi hírek

Megsemmisítették a féltonnás bomba gyújtószerkezeteit


Tájékoztatása szerint a szerkezetek megsemmisítése után feloldották a zárlatot a pesti oldalon, a hídon és a folyón is, a honvédség hajója elszállítja a bombatestet.
   
A bomba miatt megtalálási helyének egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A műveletet reggel 8 órakor kezdték el, a gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg.


   
Az Aquincum Általános Iskolában negyven embert helyeztek el, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába pedig öt embert szállítottak, további hárman egyénileg érkeztek oda.
   
Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba.
   
A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni.

 
A tűzszerészek hatástalanították a bombát 

Hatástalanították a tűzszerészek a budapesti Duna-szakaszban talált bombát - mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje az MTI-nek péntek kora délután.

Sikerült hatástalanítani az északi összekötő vasúti hídnál talált amerikai légibombát, a budai oldalon elrendelt zárást feloldották - közölte Várkonyi Melinda.
   
A tiszt szerint a budai oldalon élők visszatérhetnek otthonaikba. A pesti oldalon, illetve a vasúti hídon és a folyón továbbra is életben van a korlátozás, mert a bomba két gyújtószerkezetét a parton semmisítik meg.
   
A második világháborúban ledobott 500 kilogrammos amerikai bombát szerdán találták meg.Megkezdődött az egy kilométeres kiürítés

Megkezdődött az épületek kiürítése és a környék lezárása péntek reggel a III. kerületnek azon a részén, amelynek közelében az északi összekötő vasúti hídnál a Dunában egy második világháborús bombát találtak. A féltonnás robbanótestet várhatóan kora délután hatástalanítják és szállítják el a helyszínről.

A Pók utca és a Nánási út környékén élők sorra hagyják el otthonaikat, a kitelepítés mintegy 8 ezer embert érint. Reggel nyolc óra után a rendőrség minden házat ellenőriz, gyakorlatilag végigkopogtatják a lakások ajtaját, az érintett terület határát pedig lezárják. Korábban a rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség emberei a közös képviselőkön keresztül és személyesen is megpróbáltak mindenkit tájékoztatni a szükséges intézkedésről.

Akik nem tudják elhagyni otthonukat, mert betegek, vagy mozgásukban korlátozottak, azokat délelőtt mentővel viszik el megfelelő helyre.

Az intézkedés a tervek szerint 18 óráig lesz érvényben. A bomba lehetséges hatósugarának egy kilométeres lezárása a IV. és a XIII. kerület többnyire ipari vagy lakatlan területeit is érinti. A XIII. kerületben lezárják a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme.

A III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Grapshisoft parkot is ki kell üríteni. Az önkormányzat az Aquincum Általános Iskolát és a Rozgonyi Piroska utcai vendégházat jelölte ki befogadó helyként, ahol gondoskodnak a lakók ellátásáról is.

A munkálatok alatt az összekötő hídon szünetel a vonatforgalom, a Dunán hajózási zárlat lesz, emiatt a BKV hajói sem közlekednek, és a 106-os autóbusz menetrendjében is változások lesznek.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán közölte: bejelentést kaptak a tűzszerészek arról, hogy a Dunában feltehetően egy robbanótestet találtak. A tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba van a vasúti hídnál.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a féltonnás bomba 30 fokos szögben áll a mederben, a kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!