Belföld

2012.10.03. 06:27

Orbán nem jelölteti magát újra az Európai Néppárt alelnöki posztjára

Orbán Viktor nem jelölteti magát újra az Európai Néppárt (EPP) alelnöki tisztségére - tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán az MTI-t.

MTI

Havasi Bertalan közölte: a döntés fő oka, hogy a magyar miniszterelnököt nemrégiben ismét megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének, és a kormányfői munka mellett erre a megbízatására kíván az eddigieknél is jobban koncentrálni.
    
Az EPP-t 1976-ban hozta létre az Európai Közösség 7 országának 11 kereszténydemokrata pártja, jelenleg már több mint 70 európai kereszténydemokrata és konzervatív pártot tömörít. Az Európai Parlamentben az EPP-nek van a legnagyobb - 271 tagú - frakciója. 
 A Fidesz 2002 óta teljes jogú tagja a szervezetnek. Orbán Viktor az EPP 2002. októberi kongresszusa óta a szervezet egyik alelnöke. 
 
A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI) - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti. A szervezet európai szárnya az EPP. A Fideszt 2001-ben vették fel a CDI-be, Orbán Viktor azóta a szervezet alelnöke.
 Orbán Viktort idén szeptember 21-én, Rómában választották meg újra a CDI alelnökének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!