Belföld

2012.10.12. 13:47

Romagyilkosságok - Újabb orvos szakértőket hallgatott meg a bíróság

Újabb igazságügyi orvos szakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken.

MTI

Az orvos szakértők beszámoltak a nagycsécsi és az alsózsolcai támadások áldozatainak sérüléseiről, azok következményeiről.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen 2008. november 3-án két embert öltek meg. Az áldozatok lefekvéshez készülődtek, amikor Molotov-koktéllal lángra lobbantották a házukat, majd agyonlőtték a 40 éves nőt és a 43 éves férfit.

Ez volt az első halálos áldozatokat követelő cselekmény a romákat ért támadások közül.

A szintén Borsod megyei Alsózsolca egyik utcájában a nagycsécsi kettős gyilkosság után másfél hónappal lőttek meg egy 19 éves fiatalembert, aki a Sajó melletti cigánysoron a háza verandáján éppen fát vágott. A fiatalember életveszélyes sérüléseket szenvedett, életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Az akkor még fiatalkorú feleségét is le akarták lőni, de csak a ruháját lyukasztotta át a lövedék.

Az orvos szakértők a nagycsécsi támadással kapcsolatban elmondták, hogy a támadásnál a 43 éves férfi fejét érte lövés, azonnal életét veszthette. A nő elvérzett a lövések okozta sérülések miatt, az ő életének megmentésére sem lett volna semmilyen lehetőség.

Az alsózsolcai támadással összefüggésben arról beszéltek, hogy a fiatalember "közvetlen életveszélyes állapotba" került miután meglőtték.

A vizsgálatok szerint a fiatalember maradandó sérüléseket szenvedett, mintegy húszszázalékos mozgáskorlátozottságot állapítottak meg nála, mozgása fájdalmas, "járászavart" okoztak a lövések.

A per jövő szerdán folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, illetve a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!